background-shape

Resa med barn – fantastiskt eller en ren mardröm?

Barn på flygplan - resa med barn

Du sitter på en åttatimmars-flight och framför dig har du den typiska barnfamiljen bestående av två föräldrar, en bebis och ett barn i förskoleåldern. Bebisen skriker och barnet gråter – hela flighten. Jobbigt? Såklart, du tänkte ju luta dig tillbaka, kolla på film och kanske sova en stund så att du skulle komma fram utvilad till semestern. Och så hamnar du bakom en familj som bestämt sig för att resa med barn. Vem gör det? Så. Himla. Typiskt.

Om du eller din arbetsgivare vill veta mer om vår lösning, kontakta oss gärna!

Känner du igen dig? Vi har nog alla varit i den situationen. Och om du läser den här texten är du förmodligen numera en av dessa föräldrar, och du vet att det du tyckte var så himla jobbigt med att sitta bakom den där småbarnsfamiljen inte är någonting i jämförelse med hur jobbigt det kan vara nu.

Även om det här är en text med tips om hur du kan bära dig åt för att försöka undvika och förhindra skrik och bråk på resan, finns det ingen garanti för att tipsen kommer funka i alla lägen. Så se dem istället som just tips, och kom ihåg att det absolut viktigaste för en lycklig resa är förmågan att inte stressa upp sig även om allt skiter sig.

barn på flygplats - resa med barn

Resa med barn? Tänk på detta!

Förberedelser, förberedelser, förberedelser. Sa vi förberedelser? Jo, just precis. Det är nämligen det absolut bästa tipset inför resor med barn. Varför det då? Jo, är du väl förberedd, och har sett till att du har med dig allt det du och barnet behöver, är det en sak mindre att tänka på under själva resan. Vad just du och ditt barn behöver vet du allra bäst, men lite längre ned hittar du tips på vad som kan vara bra att ha med.

De viktigaste tipsen inför långresor med barn:

  • Undvik stress – se till att vara ute i god tid för att slippa få bråttom om det plötsligt behövs göras ett blöjbyte eller barnet behöver gå på toaletten. Eller du själv för den delen.
  • Ombyten – detta är extra viktigt om du reser med små barn. Se till så att du har flera ombyten med dig i handbagaget, och glöm inte bort att packa ombyte till dig själv.
  • Filt & varm kofta – ibland kan det vara lite kyligt både ombord på flygplanet och på flygplatsen. Se till så att du har med dig en filt och varma kläder. Är barnet väldigt litet kan det vara bra att ha en liten mössa.
  • Investera i en bärsele – reser du med en bebis gör en bärsele resan otroligt mycket enklare, då du har armar och händer fria, samtidigt som bebisen känner sig trygg. Ett extra tips är att hitta en sele med ficka för biljetter och pass. Här hittar du en jämförelse av de bästa bärselarna 2020 av bast-i-test.se. 
  • Lånevagn/resevagn – reser du med ett lite äldre barn kan det vara smart att ha med en resevagn. Numera finns det vagnar som blir så pass små när de fälls ihop att du till och med får ta med dem ombord på flyget som handbagage. Reser du ensam kan det dock vara smidigare att låna en vagn på flygplatsen som du sedan lämnar kvar. Här hittar du en jämförelse av marknadens populäraste resevagnar.

momondo.se kan du läsa fler tips om att resa med barn.

Barn på flygplats

Packa lätt & rätt

Inför resan

Packningen är en mycket viktig del av förberedelserna. Du måste se till så att du får med dig allt som kan tänkas behövas. Men inte bara det, se även till så att du har allt på ”rätt” plats. Det finns inget värre än att behöva stuva om mellan väskor och påsar vid incheckningen på flygplatsen – se till att allt sådant är fixat innan du åker hemifrån.

När du reser med ett litet barn får du ha ett extra handbagage. Kolla med det flygbolag du ska resa med om vad som gäller för just det bolaget. Gör denna extraväska till barnets väska, och se till så att du packar den så att det allra viktigaste ligger bäst till. Detta för att du inte ska behöva leta länge efter snacks eller pysselgrejer, utan snabbt kan trolla fram ett äpple eller klämmis när energi-nivån börjar bli låg. Glöm inte heller bort dig själv – även föräldrar behöver energi-påfyllning!

Ett extra tips är att redan hemma packa den eventuella vätskan du vill ha med dig i handbagaget i en 1 liters plastpåse. På flygplatsen lägger du sedan bara över detta i plastfickorna du får i säkerhetskontrollen.


Under resan

Se till så att de viktigaste grejerna såsom biljetter och pass inte ligger långt ned i någon väska, försök att ha dem på dig – i jackfickan, eller i bärselen om den har en ficka. Allt för att slippa leta och fumla inför incheckning och i säkerhetskontrollen.


Ta en vagn

På de allra flesta flygplatser finns det vagnar, både till bagage och till barn. Har du bebis i sele så är det skönt att lägga handbagaget på en , så du slipper konka både barn och bagage. Reser du med lite större barn så låna en av flygplatsens lånevagnar, och se till så att du har en handbagage-väska du kan ha över axeln.


Barnmat i handbagaget?

Ja, de allra flesta flygbolag låter dig ha med barnmat och klämmisar ombord så länge förpackningarna är oöppnade. Juicer och drycker är det värre med, så det är bättre att köpa sådant när ni gått igenom säkerhetskontrollen.

Barn på flyg - resa med barn

Resa med barn – bra saker att ha på långflighter

Alla barn är olika, och vad ditt barn tycker bäst om att göra eller pyssla med vet du allra bäst. Men här kommer ett par smarta tips att inspireras av.


Till små barn/bebisar (utan eget säte):

  • ”Paket” – ett hett tips för att hålla mindre barn sysselsatta är att slå in leksaker och ge dem som paket under resan. På så sätt får barnet något att göra, OCH något att leka med. Tänk på att gärna välja leksaker som inte låter så mycket, exempelvis bitringar.
  • Baby cot (bassinett) – många flygbolag erbjuder på längre flighter så kallade ”baby cots” vid ett par av platserna ombord. De är små korgar som sitter fast på väggen framför sätena längst fram eller vid toaletterna på lite större flygplan. Dessa kan man ringa och boka specifikt om man så önskar.
  • Flyebaby (ett alternativ till baby cot) – en så kallad ”flygvagga” i tyg som du fäster på stolen framför dig, och som barnet sedan kan sitta i ungefär på samma sätt som i en babysitter.barnresebutiken.se kan du läsa mer om både baby cots och Flyebaby.

Till lite större barn (med eget säte):

  • Fly-tot – en Fly-tot är en uppblåsbar kudde som du kan placera mellan barnets stol och stolen framför. Det skapas då en mjuk, plan yta som barnet får plats att sova på. I och med att säkerhetsbältet fungerar att använda även då barnet ligger ned, kan det sova tryggt och säkert under hela resan.

Tips för barn i alla åldrar 

  • Dricka – vid start och landning kan det göra ont i öronen (precis som det gör på vuxna), vilket kan lindras om barnet dricker vätska. Ta med någon god juice eller annan dryck som barnet tycker om. Fler tips på hur du kan lindra tryck i öronen hittar du på 1177
  • Ipad/telefon (med hörlurar!) – skärmtid är något man inte ska vara alltför generös med framförallt när det kommer till mindre barn. Men kanske kan man tumma på principerna lite under resor för att göra upplevelsen roligare, och enklare för alla. Se bara till så att du laddat ner det som barnet gillar att titta på. Räkna aldrig med att det wifi:t ombord fungerar. Och se till så att batteriet är ordentligt laddat. Tänk också på dina medresenärer och se till så att du har med dig hörlurar till barnet.

Nödvändigheter på resan 

Det finns såklart många nödvändigheter du behöver ha med dig om du ska resa långt med barn. Alltifrån febertermometer, plåster och smärtstillande, till vätskeersättning och vaccinationskort. Mer om sådana saker, tips och en gedigen check-lista inför resor med barn hittar du på vagabond.se.

Om du eller din arbetsgivare vill veta mer om vår lösning, kontakta oss gärna!

På vår blogg  har vi samlat en massa information som har med barn att göra. Du kan läsa om barns utveckling 0-1 år & 1-2 år, lära dig allt om HLR för barn, samt tips om vad du kan göra om ditt barn drabbas av vattkopporförstoppning eller ögoninflammation. Du hittar även tips på goda tårtor och maskeradkläder du lätt kan göra själv, och goda råd inför barnkalaset.

Det råder minst sagt delade uppfattningar kring hur det är resa med barn. Vissa tycker att det är en fantastisk upplevelse, medan andra undviker det till varje pris. Så vad är hemligheten till en lycklig resa? Finns det någon hemlighet? Eller är det bara ”tur”? Låt oss undersöka!