background-shape

Vad behöver man till en bebis?

・ Barnpassning
tag
skor, kläder, säng? vad behöver man egentligen till en bebis?

Förhoppningsvis har man haft god tid på sig för att planera för bebisens ankomst. Men det är så pass mycket en bebis behöver att det kan vara lätt att glömma viktiga saker. Här har vi försökt få med allt som bör vara inhandlat innan bebisens ankomst.

Hitta barnvakt idag

Hygienartiklar för en bebis

Ofta kan du använda produkter du har hemma men det rekommenderas att man använder mildare tvål och schampo till en bebis än du gör till dig själv. Särskilda produkter finns tillgängliga i välsorterade livsmedelsbutiker och på apoteket. Du ska se till att ha något du kan använda för att rengöra såret efter navelsträngen. Talk och kräm för irriterad hud är också viktigt att ha hemma. Babyolja är ett populärt alternativ till krämer. Många tycker det är smidigast att använda våtservetter eller tvättlappar när det är dags att byta blöja, och det finns särskilda sådana för bebisar.

Skötbordet är hemmets viktigaste möbel det första året

Nyblivna föräldrar kommer att tillbringa en hel del tid vid skötbordet och det är viktigt att det är både säkert och bekvämt att ta hand om barnet vid bordet. Du bör ha en skötbädd ovanpå skötbordet så att barnet ligger bekvämt. Om du köper bädd och skötbord separat är det naturligtvis viktigt att bädden är lagom stor. Den får absolut inte vara större än skötbordet. Kanten bör också vara försedd med ett skydd så att bebisen inte kan ramla i golvet. Det är praktiskt med skötbord med förvaring så att ni lätt kommer åt det viktigaste.

Hur ska bebisen sova?

En viktig fråga är hur man tänkt att bebisen ska sova. De vanligaste alternativen är:

 • Spjälsäng
 • Vagga
 • Sidosäng
 • Babynest
 • Samsova med föräldrarna i deras säng
En barnsäng kan vara väldigt bra att ha till en bebis

En spjälsäng är en rejäl möbel som barnet kan sova länge i. Det är helt enkelt en vanlig säng som har kanter som gör att barnet inte kan falla ur den. Sidosäng är en variant av spjälsäng som är konstruerad för att kunna ställas intill föräldrarnas säng och som saknar den sida som vetter mot föräldrarna. Det gör att barnet blir lite mer tillgängligt och lättare att lyfta i och ur sängen. En sidosäng bör vara ställbar så att den passar oavsett hur hög föräldrarnas säng är. Spjälsängar och sidosängar behöver spjälskydd så att barnet inte kan fastna mellan spjälorna.

En vagga är en klassiker som dock inte kan användas efter det att barnet kan ställa sig upp. Fördelen är helt enkelt möjligheten att vagga barnet till sömns. Ett babynest är en madrass med upphöjda kanter som placeras i föräldrarnas säng. Det är perfekt om man vill samsova riktigt nära sin bebis men är rädd för att rulla över bebisen i sömnen. Att ha barnet i sin egen säng anses vara riskabelt av den anledningen.

Oavsett vilken sovlösning ni valt behöver ni lakan, påslakan och annat att bädda med. Glöm inte madrasskydd och ha gärna täcken av olika tjocklek eller extra babyfiltar.

Välj rätt badbalja

Det är vanligast att man tvättar barn i en badbalja som är särskilt gjord för ändamålet. Innan du känner dig trygg i att kunna bedöma hur varmt vattnet ska vara med ett finger kan det vara skönt att ha en termometer tillgänglig. Badbaljor kan ha olika funktioner och till exempel vara extra rymliga eller extra små för dig som vill ha en balja du lätt kan ta med dig. Det finns till och med hopfällbara badbaljor för bebisar. I badrummet behöver du också en badcape och en mjuk handduk, förutom de hygienartiklar vi redan nämnt.

Husapotek

Hur mycket man anser sig behöva ha hemma i fråga om receptfria läkemedel och medicinska hjälpmedel varierar. Följande lista är inspirerad av vad flera apotek rekommenderar:

 • Nagelsax
 • Febernedsättande för bebisar
 • Bomullstops
 • Koksaltlösning
 • Febertermometer
 • D-vitamin droppar, gärna med goda bakterier
 • Näsdroppar
 • Snorsug
 • Droppar mot krånglande mage
 • Alvedon (kan ges från tre månader och uppåt)
Återigen kommer barnvagnar vilket är något som man behöver till bebis om man inte vill bara på den hela tiden

Barnvagn måste man ha

De första promenaderna med en nyfödd bebis är härliga. Både för föräldrarna och bebisen är det viktigt att komma ut varje dag. En barnvagn är egentligen en hel uppsättning av produkter. Om följande inte ingår i köpet kan du behöva komplettera med:

 • Madrass, madrasskydd, lakan och täcke att bädda med i barnvagnen
 • Skydd mot regn samt insektsskydd
 • Sufflett som ger skugga under varma dagar
 • Åkpåse eller en extra varm filt om det är vinter
 • En mobil som hänger och som bebisen kan följa med blicken
 • Reflexer

En ny barnvagn kan kosta mycket pengar och många väljer att lägga en hel del resurser på det eftersom det helt enkelt är värt det. Står man i valet och kvalet kring om ska välja en dyr barnvagn eller inte kan det vara en idé att satsa på en modell som ingår i ett system med barnvagn, babyskydd och bilbarnstol från samma tillverkare. Det brukar vara mer prisvärt och praktiskt än att köpa dessa saker var för sig. När det gäller barnvagnar finns det en stor andrahandsmarknad och det är fullt möjligt att hitta en bra barnvagn som är flera tusen kronor billigare än vad den kostar ny. Du kan för övrigt spara mycket pengar på att köpa begagnat när det gäller många av de produkter vi tar upp i den här texten.

Blöjor för de första veckorna

Det är smidigt att slippa behöva köpa blöjor den första tiden och därför är det lämpligt att ha ett litet lager hemma om man inte har tänkt använda tvättbara tygblöjor. Det går åt mer blöjor i början än vad många räknat med och det är inte utan anledning som blöjor är en vanlig gåva under en babyshower.

Om du använder tygblöjor är en blöjpåse eller en blöjhink nödvändig. I blöjpåsen kan du förvara blöjor som du byter utanför hemmet, för att slippa lukt och kladd. Hemma är det mest praktiskt med en blöjhink, så det kan vara en bra idé att investera i båda.

Skötväska

Det finns särskilda skötväskor som är utformade för att du ska få plats med allt som en bebis kan tänkas behöva när ni är utanför hemmet. Men egentligen kan många olika väskor och ryggsäckar fungera. Det är bra om den har många fack eftersom det är flera olika småprylar som bör finnas i en skötväska. Väskan bör till exempel innehålla delar av husapoteket och de hygienartiklar som används vid blöjbyte. Du ska även få plats med blöjor, ombyten, några leksaker och kanske napp och en nappflaska. Om mamman inte helammar behövs även bröstmjölksersättning.

Förbättra säkerheten hemma

Något man faktiskt behöver, men som många inte tänker på förrän de blir smärtsamt medvetna om behovet, är saker som gör hemmet säkrare för en bebis. Kantskydd kan gör vassa hörn på bänkar och bord säkrare och dörrstoppar är viktiga för att minska klämrisken. En lekhage gör att du som förälder kan slappna av utan att behöva titta på barnet varje sekund.

De flesta prylar i den här kategorin kan man vänta med tills barnet börjar krypa omkring fritt i hemmet. Men det finns också saker som kan vara bra att ha redan från början. Många väljer att köpa ett larm så att de blir varse om barnet gråter även om det befinner sig i ett annat rum. Men om du inte planerar att befinna dig så långt från ditt barn att du inte hör om det gråter är det kanske inte nödvändigt.

Kläder

Du bör ha flera uppsättningar bebiskläder hemma. Du kan såklart komplettera när du vill men det är skönt att ha flera ombyten redo när ni kommer hem från BB så att du inte behöver tänka på det under de första veckorna i alla fall. Kläder för en bebis ska framförallt vara mjuka och bekväma, lagom varma utifrån vad det är för årstid och lätta att tvätta i hög temperatur. Om de är enkla att ta av och på och dessutom söta så är det såklart också en fördel. Ett gäng dregglisar och mjuka trasor är också bra att ha hemma till bebisen. Många bebisar kräks en hel del de första månaderna. När tänderna sedan kommer brukar de börja dregla, och en dregglis är lättare att byta än alla kläder.

bebiskläder är definitivt något som man behöver till en bebis, men vilka köper man?

Saker till bebis som underlättar amning

Det finns en poäng med att vänta tills man börjat amma innan man köper olika produkter som har att göra med amning. Då slipper du betala för saker du sedan inte använder. Den som vill vara förberedd på alla eventualiteter kan dock se till att ha amningskupor, kräm för bröstvårtor, amningskudde och bröstpump redan från början. En nyfödd bebis måste lära sig att amma, så just de första dagarna kan dessa hjälpmedel vara nödvändiga.

Se gärna till att ha en bekväm plats att amma på nattetid. Det kan vara en gungstol eller fåtölj vid barnets säng, om du inte liggammar.

Hitta barnvakt idag

Hur tar ni er hem från BB?

Om ni inte planerar att promenera hem från BB så är ett babyskydd nästan ett måste. För att din bebis ska färdas säkert i trafiken ska hen sitta i ett babyskydd. När bebisen blir större ska babyskyddet bytas ut mot en bilbarnstol, helst bakvänd. Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller för barn i trafiken.