background-shape

Bordsskick: bli ett proffs på 5 minuter

・ Fest och Event
tag
Har du blivit bjuden på en formell tillställning och vill ha koll på de viktigaste bordsskicks-reglerna? Eller undrar du hur du ska få ditt barn att bete sig mer uppfostrat vid måltider? Då har du kommit rätt. I den här artikeln serverar vi dig matnyttig information gällande just bordsskick :)
Bordsskick

Om man inte har blivit drillad av sina föräldrar eller någon annan vuxen sedan barnsben, kan vett och etikett när det kommer till bordsskick vara lite klurigt. Vilket glas ska man egentligen ta först? Och får man gå på toaletten under en högtidlig middag? Många är vi som känner oss lite obekväma på formella tillställningar för att vi faktiskt inte vet svaren på de frågorna. Och vill helst undvika att fråga den där okända bordsgrannen och avslöja vår okunskap. Men som tur är kommer man ganska långt på att bara veta några få saker. Bra va!

Hitta extrajobb

Vad är bra bordsskick?

Bra bordsskick handlar i grund och botten om att skapa en trevlig stämning vid en måltid. Att inte störa de andra gästerna genom att smaska, eller avbryta någon när hen pratar till exempel. Kort och gott handlar det om två saker: att visa respekt och hänsyn. Och om du kan bemästra det är du på god väg. Men det finns också vissa “regler” som kan vara bra att känna till. Vi har därför sammanställt en topp 10-lista som är bra att lägga på minnet. 

Bordsskick

Bordskicks-guiden: 10 snabba tips

 1. Prata inte med mat i munnen. 
 2. Ha servetten utvikt i ditt knä under måltiden. 
 3. Om du blir kladdig runt munnen när du äter: badda den med servetten. Gnid inte! Och torka av munnen med servett innan du dricker för att undvika läppmärken på glaset.
 4. Slicka inte av kladdiga fingrar. Använd servetten.
 5. Drick inte med mat i munnen. Och när du väl dricker: ta en klunk åt gången, oavsett dryck. 
 6. Om något fastnar mellan tänderna: använd inte fingrarna eller tungan, utan tandpetare om det finns. Denna används dock inte vid bordet utan när du exempelvis ska besöka badrummet.
 7. Stoppa inte in för stora tuggor, och tugga alltid klart din mat innan du tar en ny tugga. 
 8. Stoppa aldrig in kniven i munnen.
 9. Håll kniv och gaffel högt upp på skaftet. Slamra och väsnas inte med besticken. 
 10. Under måltiden lägger du kniven och gaffeln klockan tjugo i fyra på tallriken. När du är färdig läggs de tillsammans klockan fem i halv fem.

Källa: Mats Danielsson, Etikettexpert

Bordsskick

Barn och bordsskick

Att lära ett barn bordsskick är inte alltid det lättaste. Det krävs ofta lite kreativitet, påhittighet och framförallt tålamod från den vuxnes sida. Barn är nämligen fulla av nyfikenhet och en måltid är som gjord för att barnet ska gå loss med sin lek och fantasi. Intresset av att följa regler brukar vara lågt, men misströsta inte! Efter lite tid så kommer ditt barn förhoppningsvis komma ihåg de viktigaste punkterna.

När ska jag börja lära mitt barn bordsskick? 

Du känner ditt barn bäst och kan nog själv avgöra när ungefär ditt barn är moget för att börja lära sig bordsskick. Men runt 4 års ålder är de flesta barn redo att lära sig de mest grundläggande sakerna när det kommer till vett och etikett. 

Vad ska jag lära mitt barn? 

Inte alltför avancerade saker! Börja med enkla saker och övergå sedan till mer komplicerade. Vår lista är bra att ha som utgångspunkt. 

Lär ditt barn att:

 • Tvätta händerna före måltiden. Inte bara för bordsskicket skull men också för att hålla sig friskt.
 • Hjälpa till att duka bordet. Brukar vara en uppskattad aktivitet hos främst yngre barn! I de fallen det inte går eller behövs, så får barnet vänta tålmodigt på att det blir kallat till bordet. 
 • Vänta med att börja äta tills vuxna eller gäster har tagit sina första tuggor, alternativt att en vuxen sagt “varsågoda!”. 
 • Inte sträcka sig efter exempelvis ketchupen om den är långt borta utan be någon annan räcka den och sedan säga “tack”.
 • Inte sätta armbågarna på bordet. 
 • Inte prata med mat i munnen och att hålla munnen stängd när den tuggar. 
 • Använda servett till att torka av munnen och händerna. Inte tröjärmen eller byxorna. 
 • Soppor och drycker sörplar man inte i sig. 
 • Inte leka med mat, bestick eller porslin.
 • Om det har ätit färdigt får hen vänta på tillstånd att gå från bordet. 
 • Och när hen går från bordet ska hen säga “tack för maten” och erbjuda sig att jälpa till att duka undan från bordet och städa i köket.

Källa: Att vara mamma

Bordsskick

Bordsskick i Sverige VS andra länder

Smutta inte på vinet, ät inte med vänster hand, ät inte brödet innan maten kommer är alla exempel på bordsskicks-regler som förekommer utanför Sveriges gränser. För det är en del! Och skiljer sig mellan kulturer och länder.  För att inte hamna i pinsamma situationer, eller omedvetet råka förödmjuka restaurangen du ska besöka, är ett tips att googla vad för slags vett och etikett som gäller just där du ska. 

Hitta extrajobb

PS: Glöm inte att spana in vår blogg för mer artiklar om vett och etikett, barn och hur du får livsplusslet att gå ihop.