background-shape

Golden retriever vs Flatcoated retriever

・ Hundpassning och husdjur
tag
Går du i hundtankar men har svårt att bestämma dig för vilken ras som du tror skulle passa dig bäst? Vi fattar! Med tanke på att det finns 294 registrerade hundraser i Sverige är valet inte direkt enkelt. Men för att göra det lite enklare för dig har vi jämfört några av landets populäraste raser!
golden vs flat

Människans bästa vän. En trogen följeslagare i vått och torrt. Villkorslös kärlek alla dagar i veckan. En mjuk bästis att gå långa skogspromenader med, busa med eller mysa med i soffan en regnig dag – ja, att ha en hund är verkligen något speciellt. Och bandet som knyts mellan människa och hund kan bli otroligt starkt. Men för att kunna få den där starka kopplingen gäller det att hitta en ras som du ”matchar” med, så att du får en hund som passar in i din vardag och som gillar det du gillar. Hur ska du då kunna avgöra vilken av alla 294 olika raser som matchar dig allra bäst? Jo, det är väl bara att börja läsa på. Här kan du läsa om Golden retriever vs Flatcoated retriever.

Hitta hundvakt idag

golden retriever vs flatcoated retriever

Golden retriever

Kort om rasen & dess popularitet 

Golden retrievern började avlas fram under slutet på 1800-talet i England. Jägarna ville ha hjälp att söka upp och apportera fågel och småvilt som de fällt under jakten. Man ville ha en hund som lätt kunde växla mellan aktivitet och passivitet, och jobba bra både på land och i vatten. Extra viktigt var också att rasen skulle gå bra ihop med såväl förare som andra hundar.

Rasen är idag Sveriges näst populäraste ras efter Labradoren, och i slutet av 2017 fanns det 24 609 registrerade Golden retrievers i landet.

Vilka färdigheter har en golden?

Även om Golden retrievern från början är avlad för jakt, så ses den idag mer som en allround- ras och passar bra både som jakthund och sällskapshund i ett aktivt hem. Den har många goda egenskaper som gör den idealisk som familjehund; den är samarbetsvillig, lyhörd, intelligent och vänlig. Dock finns apporterings- och arbetslusten kvar, och rasen mår bra av att få jobba lite.

golden retriever

Utseende & hälsa

Detta är en mellanstor hund med 56-61 cm i mankhöjd för hanar och 51-56 cm för tikar, och vikten varierar mellan 25-35 kg. En frisk golden ska inte bara vara snäll, den ska även ha ett vänligt uttryck – det är trots allt en av de allra snällaste hundraserna i världen. Den gyllene pälsen har inte bara gett namnet till rasen, utan är även det bästa kännetecknet. Färgtonen kan variera och vara alltifrån mörkt guldig till ljust crèmefärgad. Vissa hundar har vit päls på bröstet.

Det är en frisk och sund ras, och de allra flesta lever gott och väl i över 10 år. Vissa ärftliga sjukdomar kan förekomma i rasen, men det är inte speciellt vanligt.

Personlighet

Golden retrievern har inte fått epitetet bästa familjehunden för intet – den rastypiska hunden är glad, social, följsam, intelligent och lätt att uppfostra, vilket gör den perfekt som första-hund. Den knyter snabbt an till människor och älskar att umgås med sin familj. Den brukar fungera hur bra som helst både med barn och andra hundar, och nöjer sig med måttlig aktivering – promenader, apportering och gärna lite lydnadsträning. Rasen älskar även vatten, så väljer du en golden får du en glad följeslagare på stranden såväl som på höst-promenaderna. 

Kost

Precis som vi människor är alla hundar olika, och även om de tillhör samma ras så är det framförallt ålder, kön, hur mycket motion de får, och genetiska faktorer som spelar roll när det kommer till vad de ska äta. Mer om hur du bör tänka kring foder hittar du på evedensia.se och här hittar du en lista över det bästa hundfodret 2020.

golden retriever

Pälsvård 

Pälsen kräver en del vård för att hållas fin och ren. Rasen fäller inte bara under de två pälsbytena utan så smått under hela året, och det kan därför vara bra att regelbundet borsta bort den lösa pälsen så att den inte hamnar överallt i hemmet… Det är extra viktigt att ta bort överskottspälsen under sommarhalvåret – Golden retrievern är inte speciellt förtjust i att bli varm. 

Allergivänlighet

Detta är inte en allergivänlig ras, så är du allergisk eller känslig mot pälsdjur bör du leta vidare.

En golden är en hund som:

 • passar ägare utan erfarenhet
 • kräver grundläggande träning
 • tycker om aktiva promenader (mer än 2 timmar/dag)
 • kräver viss pälsvård
 • ej är allergivänlig
 • räknas som tyst
 • inte fungerar alls som vakthund
 • går utmärkt ihop med andra hundar och djur
 • är en fantastisk familjehund.


Listan kommer från purina.se.

Vill du läsa med om Golden retrievern hittar du massa bra information på Svenska Kennelklubben, purina.se och zooplus.se.

Flatcoated retriever
Bilden kommer från Svenska Jägarförbundet

Hitta hundvakt idag

Flatcoated retriever

Kort om rasen & dess popularitet

Flatcoated retrievern började avlas i England för att hjälpa till att hitta de skjutna fasanerna när den typen av jakt blev poppis under mitten av 1800-talet. Jägarna ville ha en snabb, stabil, lugn och lättlärd apportör – vilket de verkligen lyckades skapa. Rasen skulle också ha en lagom djup jaktinstinkt, för att kunna fokusera på det skjutna viltet och inte allt vilt omkring.

I slutet av 2017 fanns det 7731 registrerade ”flattar” i Sverige, och rasen låg på tionde plats på topplistan över de populäraste hundraserna i Sverige 2019, men har sedan dess halkat ned utanför topp 10.

Vilka färdigheter har en Flatcoated retriever? 

Flatten är alltså från början en jakthund, men används idag även ofta vid utställningar. Det är en aktiv hund som behöver jobba både med kropp och knopp. Den är lättlärd, alert och lyhörd, och passar utmärkt till de flesta hundsporter utöver att den självklart är en lysande apportör.

Flatcoated retriever
Bilden kommer från anicura.se

Utseende & hälsa

Rasen finns i tre olika färger: brun, svart och gul. Dock är det bara bruna och svarta som kan ställas ut. Det är en mellanstor hund med en mankhöjd för hanar på 58-61 cm och 56-58 cm för tikar. Normalvikten för rasen varierar mellan 25-36 kg.

Det har visat sig att flatten löper större risk än många andra hundraser att drabbas av elakartade typer av cancer. Varför det är så vet man inte riktigt, men det pågår ett forskningsprojekt för att ta reda på det. Mer om det kan du läsa på agria.se.

Personlighet

Letar du efter en trygg, vänlig, social och lekfull hund så kan det här vara rasen för dig! Den viftar ständigt med svansen och älskar människor och andra hundar. Dessutom utvecklas den här rasen långsammare än många andra, vilket innebär att den har kvar sitt busiga och gulliga valp-beteende i flera år. Lugnet och lättheten att anpassa sig gör flatten till en perfekt familjehund i ett aktivt hem, eller som första-hund till dig utan tidigare erfarenhet som hundägare.

Kost

Precis som vi människor är alla hundar olika, och även om de tillhör samma ras så är det framförallt ålder, kön, hur mycket motion de får, och genetiska faktorer som spelar roll när det kommer till vad de ska äta. Mer om hur du bör tänka kring foder hittar du på evedensia.se och här hittar du en lista över det bästa hundfodret 2020.

Flatcoated retriever
Bilden kommer från goldenhearts.co

Pälsvård 

Det krävs inte speciellt mycket pälsvård, det räcker att du borstar pälsen regelbundet då det lätt fastnar smuts och lera i de långa håren och på tassarna.

Allergivänlighet 

Inte heller flatten är en ras att satsa på om du är det minsta känslig mot pälsdjur.

En flat är en hund som:

 • passar ägare utan erfarenhet
 • kräver grundläggande träning
 • tycker om aktiva promenader (mer än 2 timmar/dag)
 • kräver viss pälsvård
 • ej är allergivänlig
 • är pratglad & ljudlig
 • inte fungerar speciellt bra som vakthund
 • älskar andra hundar och djur
 • är en fantastisk familjehund.

Listan kommer från purina.se.

Mer om Flatcoated retriever kan du läsa på Svenska Kennelklubben och purina.se.

Golden

Likheter – Golden retriever vs Flatcoated retriever

 • Samma grundegenskaper – båda raserna är retrievers och framavlade med samma syfte.
 • Sociala och snälla – de passar båda bra både som sällskaps- och familjehundar.
 • Arbetsvilliga – letar du efter en jakthund passar båda precis lika bra.
 • Motion – de behöver inte överdrivet med motion, men mår bra av att aktiveras dagligen.
 • Pälsvård – ingen av dem behöver speciellt mycket eller tidskrävande pälsvård.
 • Allergivänlighet – de är båda lika icke-allergivänliga
 • De älskar vatten.
Flat
Bilden kommer från mydogbreeds.com

Skillnader – Golden retriever vs Flatcoated retriever

 • Hälsa – letar du efter en ras som är hälsan själv ska du välja en golden eftersom fatten är en mer sjukdomsdrabbad ras.
 • Mental träning – för att en flat ska må som allra bäst behöver den även få mental träning.
 • Utseende – den största skillnaden – en är mörk och en är ljus, här handlar det helt enkelt om tycke och smak.
 • Ljudlighet – flatten är mer pratglad och ljudlig än en golden som räknas som en ”tyst” ras
 • Vanlighet – det finns betydligt fler Golden retrievers än flattar i Sverige
 • Utställning – om du är intresserad av att ställa ut din hund är en flat en mer meriterad utställnings-ras.

Sammanfattning

På många sätt är dessa två raser väldigt lika varandra, så letar du efter en snäll, social och trygg sällskaps- eller familjehund kan du välja fritt mellan dessa två, och kanske helt enkelt låta utseendet avgöra – de ser ju trots allt väldigt olika ut. Vill du ha en hund som skäller när främlingar kommer bör du dock satsa på en flat, då många golden-ägare skämtsamt brukar säga att en golden snarare skulle hjälpa inbrottstjuvarna än att skrämma iväg dem (de älskar verkligen alla). Även om ingen av raserna är någon direkt duktig vakthund.

golden retriever vs flatcoated retriever
Bilden kommer från pixabay.com

När du bestämt dig för ras

Okej, så vad händer när du väl har lyckats bestämma dig för en ras? Jo, då är det bara att börja kika runt bland uppfödarna. Lättast är att söka på nätet efter ras och uppfödare nära dig. Vissa uppfödare har lite hårdare krav på sina köpare än andra, det kan exempelvis vara att de vill att ägarna ska ställa ut eller tävla med hundarna. Se till att hitta en uppfödare med krav som passar dig, så att ni kan behålla en god relation över åren. Det brukar vara uppskattat av såväl uppfödare som hundar att låta flocken ses återkommande.

Svenska Kennelklubben kan du läsa mer om alla de 194 hundraserna som finns i Sverige. Där hittar du också en lista över alla uppfödare som finns i Sverige och goda råd kring hur du förbereder dig för att ta emot din nya familjemedlem.

Nyfiken på vilka hundraser som är mest populära i Sverige? Här hittar du en topplista!

Hitta hundvakt idag

sakerhund.se kan du också läsa om hur många registrerade hundar det finns av de olika raserna.

Det är bra att försäkra din hund! På forsakradinhund.se kan du läsa allt om detta. Där kan du även jämföra alla olika försäkringsbolag.

vår blogg har vi jämfört flera av Sveriges populäraste hundraser – du kan läsa om Golden retriever vs Labrador retriever, Schäfer vs Jämthund och Fransk bulldogg vs Staffordshire bullterrier

Du hittar också info om de 5 sötaste blandraserna, och tips om hur du kommer på det perfekta namnet för din hund.