Golden retriever vs Labrador retriever

22/10/2020
Golden retriever vs Labrador retriever

Det är något alldeles speciellt med kopplingen mellan en hund och dess ägare – ett band som inte riktigt går att förklara. Den relation som du kan skapa och utveckla med en hund är svår att jämföra med relationen till något annat djur – hunden sägs ju inte vara människans bästa vän för intet. Är du inne på hund-spåret, men har svårt att hitta rätt ras? Inte så konstigt, med tanke på hur många olika raser det finns. För att hjälpa dig lite på traven har vi samlat lite god information om Golden retriever vs Labrador retriever.

golden retriever vs labrador retriever

Golden retriever

Kort om rasen & dess popularitet 

Golden retrievern började avlas fram under slutet på 1800-talet i England. Jägarna ville ha hjälp att söka upp och apportera fågel och småvilt som de fällt under jakten. Man ville ha en hund som lätt kunde växla mellan aktivitet och passivitet, och jobba bra både på land och i vatten. Extra viktigt var också att rasen skulle gå bra ihop med såväl förare som andra hundar.

Rasen är idag Sveriges näst populäraste ras efter Labradoren, och i slutet av 2017 fanns det 24 609 registrerade Golden retrievers i landet.

Vilka färdigheter har en golden?

Även om Golden retrievern från början är avlad för jakt, så ses den idag mer som en allround- ras och passar bra både som jakthund och sällskapshund i ett aktivt hem. Den har många goda egenskaper som gör den idealisk som familjehund; den är samarbetsvillig, lyhörd, intelligent och vänlig. Dock finns apporterings- och arbetslusten kvar, och rasen mår bra av att få jobba lite.

golden retriever

Utseende & hälsa

Detta är en mellanstor hund med 56-61 cm i mankhöjd för hanar och 51-56 cm för tikar, och vikten varierar mellan 25-35 kg. En frisk golden ska inte bara vara snäll, den ska även ha ett vänligt uttryck – det är trots allt en av de allra snällaste hundraserna i världen. Den gyllene pälsen har inte bara gett namnet till rasen, utan är även det bästa kännetecknet. Färgtonen kan variera och vara alltifrån mörkt guldig till ljust crèmefärgad. Vissa hundar har vit päls på bröstet.

Det är en frisk och sund ras, och de allra flesta lever gott och väl i över 10 år. Vissa ärftliga sjukdomar kan förekomma i rasen, men det är inte speciellt vanligt.

Personlighet

Golden retrievern har inte fått epitetet bästa familjehunden för intet – den rastypiska hunden är glad, social, följsam, intelligent och lätt att uppfostra, vilket gör den perfekt som första-hund. Den knyter snabbt an till människor och älskar att umgås med sin familj. Den brukar fungera hur bra som helst både med barn och andra hundar, och nöjer sig med måttlig aktivering – promenader, apportering och gärna lite lydnadsträning. Rasen älskar även vatten, så väljer du en golden får du en glad följeslagare på stranden såväl som på höst-promenaderna.

Kost

Precis som vi människor är alla hundar olika, och även om de tillhör samma ras så är det framförallt ålder, kön, hur mycket motion de får, och genetiska faktorer som spelar roll när det kommer till vad de ska äta. Mer om hur du bör tänka kring foder hittar du på evedensia.se och här hittar du en lista över det bästa hundfodret 2020.

golden retriever vs labrador retriever

Pälsvård 

Pälsen kräver en del vård för att hållas fin och ren. Rasen fäller inte bara under de två pälsbytena utan så smått under hela året, och det kan därför vara bra att regelbundet borsta bort den lösa pälsen så att den inte hamnar överallt i hemmet… Det är extra viktigt att ta bort överskottspälsen under sommarhalvåret – Golden retrievern är inte speciellt förtjust i att bli varm.

Allergivänlighet

Detta är inte en allergivänlig ras, så är du allergisk eller känslig mot pälsdjur bör du leta vidare. 

En golden är en hund som:

  • passar ägare utan erfarenhet
  • kräver grundläggande träning
  • tycker om aktiva promenader (mer än 2 timmar/dag)
  • kräver viss pälsvård
  • ej är allergivänlig
  • räknas som tyst
  • inte fungerar alls som vakthund
  • går utmärkt ihop med andra hundar och djur
  • är en fantastisk familjehund.


Listan kommer från purina.se

Vill du läsa med om Golden retrievern hittar du massa bra information på Svenska Kennelklubben, purina.se och zooplus.se.

labrador

Labrador retriever

Kort om rasen & dess popularitet

Man tror att labradoren från början kommer från Kanada, där den avlades fram för att simma iland med fiskarnas förtöjnings-linor. Rasen imponerade på besökande engelsmän som tog med sig rasen hem i början av 1800-talet. Väl där korsades den med andra retrievers och blev en väldigt omtyckt jakthund. På 70-talet ökade intresset för rasen och den är fortfarande väldigt poppis.

I slutet av 2017 fanns inte mindre än 28 900 registrerande labbar i Sverige, och den är idag, 2020, landets populäraste hundras.

Vilka färdigheter har en labbe?

Labben är en jakthund och en duktig apportör som fungerar väldigt bra i jakt på fågel och småvilt. Men det är inte bara en jakthund – den har många egenskaper och talanger som gör den till en sann allround-hund. Utöver att den ofta används som sökhund, fungerar den utmärkt som ledar-, service- och narkotikahund. Den är dessutom perfekt som familjehund och är känd för sin samarbetsvilja och vänlighet.

labrador retriever

Utseende & hälsa

En labbe är kompakt och rejäl, men ändå väldigt rörlig. Det är en mellanstor hund, med mankhöjd för hanar på 56-57 cm och 55-56 för tikar. Pälsen är kort och betydligt strävare än Golden retrieverns. Färgen kan vara alltifrån nattsvart till brun eller gul. Den gula färgtonen kan variera mellan ljus crèmefärg till rävrött, och ibland kan bröstet vara vitt.

Detta är överlag en frisk ras, men det kan förekomma problem med höfter, armbågar och ögon. Rasen är också något känsligare för fetma.

Personlighet

Snäll, social, glad och väldigt spontan beskriver en typisk labbe. De är intelligenta och vill alltid vara alla till lags, och anpassar sig därför snabbt och enkelt efter sin omgivning. Den älskar människor och i stort sett allt omkring sig, och vill gärna ”hjälpa till” – framförallt vill den bära saker. Rasen kräver ganska mycket aktivering, både fysisk och mental. Den behöver utöver promenader få meningsfulla uppgifter, det är då den känner sig uppskattad och duktig. Det kan exempelvis vara att söka efter något eller bära din ena vante under promenaden.

Kost

Precis som vi människor är alla hundar olika, och även om de tillhör samma ras så är det framförallt ålder, kön, hur mycket motion de får, och genetiska faktorer som spelar roll när det kommer till vad de ska äta. Mer om hur du bör tänka kring foder hittar du på evedensia.se och här hittar du en lista över det bästa hundfodret 2020.

labrador

Pälsvård

Rasen har smutsavvisande, kortare päls och kräver därför ingen direkt pälsvård utöver borstning lite då och då.

Allergivänlighet 

Trots sina korta hår är detta inte en direkt allergivänlig ras.

En labbe är en hund som:

  • passar ägare utan erfarenhet
  • kräver grundläggande träning
  • tycker om aktiva promenader (minst 2 timmar/dag)
  • kräver lite pälsvård
  • ej är allergivänlig
  • pratglad och ljudlig
  • inte fungerar som vakthund
  • älskar andra hundar, människor och djur
  • är en fantastisk familjehund.

Listan kommer från purina.se.

Golden retriever vs Labrador retriever

Likheter – Golden Retriever vs Labrador retriever

  • Samma grundegenskaper – de är båda apportörer och avlade för att hjälpa till vid jakt.
  • Likasinnade – båda raserna är snälla, trygga, glada, lätta att uppfostra och passar precis lika bra som första- och familjehundar.
  • Arbetsvilliga – letar du efter en hund som vill arbeta kan du välja fritt.
  • Motion – de kräver samma fysisk aktivitet.
  • Allergivänlighet – ingen av dem passar någon som är pälskänslig.
  • Popularitet – raserna är ungefär lika populära.
  • De älskar vatten.
Labrador

Skillnader – Golden Retriever vs Labrador retriever

  • Hälsa – båda raserna är friska, men labben löper större risk att få problem med leder och fetma.
  • Mental träning – labben behöver jobba med huvudet, och kräver mer mental träning för att må bra.
  • Ljudlighet – söker du en tyst hund ska du satsa på en golden, labben är mer pratglad och ljudlig.
  • Färdigheter – en labbe har fler talanger än en golden, och kan tränas till i stort sett vad som helst.
  • Utseende – väljer du en ljus labbe påminner den såklart mycket om en golden, men med kort päls, men du har också svart och brun att välja på.
  • Utställning – labradoren är en mer meriterad utställnings-ras.

Golden Retriever vs Labrador retriever sammanfattning

Det är alltså främst den mentala biten som skiljer dessa två raser åt, så du får helt enkelt ta dig en funderar på om du vill ha en lite intelligentare hund eller inte. Det har ju sina för- och nackdelar att ha en smartis hemma såklart. Och vill du ha en supermjuk, mer tystlåten bästis, eller en lite strävare pratkvarn? Vad som passar dig bäst vet bara du!

Bilden kommer från petfriendlyhouse.com

När du bestämt dig för ras

Okej, så vad händer när du väl har lyckats bestämma dig för en ras? Jo, då är det bara att börja kika runt bland uppfödarna. Lättast är att söka på nätet efter ras och uppfödare nära dig. Vissa uppfödare har lite hårdare krav på sina köpare än andra, det kan exempelvis vara att de vill att ägarna ska ställa ut eller tävla med hundarna. Se till att hitta en uppfödare med krav som passar dig, så att ni kan behålla en god relation över åren. Det brukar vara uppskattat av såväl uppfödare som hundar att låta flocken ses återkommande.

Svenska Kennelklubben kan du läsa mer om alla de 194 hundraserna som finns i Sverige. Där hittar du också en lista över alla uppfödare som finns i Sverige och goda råd kring hur du förbereder dig för att ta emot din nya familjemedlem.

Nyfiken på vilka hundraser som är mest populära i Sverige? Här hittar du en topplista!

sakerhund.se kan du också läsa om hur många registrerade hundar det finns av de olika raserna.

Det är bra att försäkra din hund! På forsakradinhund.se kan du läsa allt om detta. Där kan du även jämföra alla olika försäkringsbolag.

vår blogg har vi jämfört flera av Sveriges populäraste hundraser - du kan läsa om Golden retriever vs Flatcoated retriever, Schäfer vs Jämthund och Fransk bulldogg vs Staffordshire bullterrier!

Du hittar också info om de 5 sötaste blandraserna, och tips om hur du kommer på det perfekta namnet för din hund.

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln:

Fler artiklar inom

Inga liknande artiklar