background-shape

Hundleksaker – vi tipsar om de 9 bästa!

Hundleksaker

Att ha en liten låda med några hundleksaker till sin vovve är ingen dum idé. Om du vill hålla dina egna saker i skick det vill säga. Understimulerade hundar brukar nämligen ofta ertappas med att ge sig på möbler, förstöra skor, eller gnaga på andra föremål i hemmet. Bara på grund av uttråkning. Och det är där en leksak eller två kan vara räddaren i nöden!

Hitta hundvakt idag

Men först och främst så handlar ju hundleksaker om att skänka vovven glädje. Alla hundar behöver nämligen stimuleras för att må bra – både fysiskt och psykiskt. Det förstnämnda brukar uppfyllas med hjälp av promenader, men för den mentala biten kan leksaker vara till god hjälp.

I butik och på nätet finns det en hel djungel av prylar att botanisera bland. Vilken eller vilka produkter som passar just din hund beror lite på hens ålder, livsstil och intressen. Om du har en intelligent hund som vill lösa problem, kan en aktiveringsleksak vara en god idé. Om du däremot just fått hem en valp så kan ett bitvänligt gosedjur passa bättre. Men, nu över till leksakerna som fått högst betyg bland kunderna och hundarna!

Aktiveringsleksaker

Dessa leksaker är gjorda för att få din hund att tänka till. Ofta innehåller aktiveringsleksaker någon form av belöning, såsom godis, och det hela går ut på att din vovve ska lista ut hur den ska göra för att få godisen. Förutom att förbättra vovvens problemlösningsförmåga, sägs aktiveringsleksaker utveckla hundens intelligens, intuition och självförtroende. För precis som oss människor, blir hundar mycket stolta över sig själva när de äntligen klarar något de kämpat med. 

Hundleksaker
Bild: Zoobio

Trixie dog activity flip board

Fyll spelet med lite godis och låt sedan din vovve gå loss! Den blå-vita spelplanen består av käglor, uppfällbara lock och skjutlock där du kan gömma godis eller foder. Och din hunds uppgift blir sedan att hitta de rätta teknikerna för att komma åt det.  

En smart grej är att du kan ställa in spelet i tre olika nivåer. När din hund tycker att första nivån börjar bli alltför lätt är det bara att gå vidare till nästa. Dessutom följer ett häfte med som förklarar olika typer av övningar och ger tips till dig som husse eller matte. Finns bland annat att köpa här

Nina Ottosson dog tornado

Här ska du gömma godis eller foder i tre av de fyra olika lagrerna som snurrar. Din hund ska sedan komma åt dessa med hjälp av nosen eller tassarna! Svårighetsgraden är medel/nivå 2. Sugen på att köpa? Googla namnet eller klicka här.

Hitta hundvakt idag

Mjuka hundleksaker

Mjuka hundleksaker är perfekta att ha inomhus då det sällan blir skador på möbler eller andra föremål om de slängs runt. Om hundleksaken dessutom innehåller prassel eller pipljud blir den en garanterad favorit – hos hunden i alla fall(!).

Hundleksaker
Bild: Zooplus

Igelkotten måns

Måns är en gosig, mjuk igelkott med inbyggt pipljud i magen. Perfekt till både lek och vila! Och det bästa? Kostar bara 39 kronor och finns att köpa här

Hundleksaker
Bild: Tinybuddy.se

Trixie Kanin

Kanske det sötaste gosedjuret som finns till hundarna. Kaninen är tillverkad i mjukt plyschmaterial, har en inbyggd pip och prasslande öron som stimulerar till lek. Finns att köpa hos Tinybuddy bland annat.

Slitstarka hundleksaker

Om din hund har en tendens att tugga och bita sönder leksakerna du ger honom eller henne, så är det här kategorin för dig. Dessa leksaker funkar också jättebra att använda utomhus, då de klarar alla slags väder. 

Hundleksaker
Bild: Zoo.se

Kong

Kong är en robust pjäs tillverkad i naturgummi. Till skillnad från bollar studsar Kong helt oförutsägbart när du kastar den, vilket din hund kommer tycka är superkul. Och det hållbara materialet, som är skonsamt mot tänderna, gör den perfekt att tugga på. Kong säljs bland annat här

Hundleksaker
Bild: Arken zoo

JW Hol-ee roller

En giftfri och mjuk “boll” som tåls att kastas, studsas och att användas i en dragkamp. Dess håligheter underlättar för hunden att hålla den i sin mun, vilket gör den populär att använda i apporteringslekar. Att stoppa en godisbit i bollen är också en favoritaktivitet bland många. På så sätt får hunden kämpa och testa olika strategier för att få ut den. Här kan du köpa den. 

Hundleksaker
Bild: Doggie

Nobbly Wobbly

En slitstark leksak som passar utmärkt till kliande valptänder. De sammanflätade gummiöglorna gör den lätt att greppa och passar därför bra till att fånga eller apportera med. Liksom de andra leksakerna finns Nobbly Wobbly att köpa lite varstans. Som till exempel här.

Vattenleksaker

För vovvar som gillar att bada är vattenleksaker ett stort plus för att förgylla stunden vid vattnet ännu mer. Om du har en hund som hellre ligger och solar än att bli blöt, kan vattenleksaker hjälpa till att locka vovven från land. 

Hundleksaker
Bild: Zooplus

Squeaky ball av TPR

En pipboll som flyter! Låter kanske inte så märkvärdigt men oj vad kul hundar kan ha med denna. Eftersom den både flyter och studsar passar den både för lekar i vatten och på land. Och dess ytstruktur med stora och små noppor, består faktiskt av ett tandvårdande material. Mycket praktisk leksak som kan hjälpa din familjemedlem med munhygienen med andra ord! Finns att köpa här

Roz lighthouse
Bild: Zoo.se

Rogz lighthouse

Det som är så fiffigt med den här leksaken är den står upprätt i vattnet, vilket gör den synlig för din hund att hitta trots stora vågor. Dessutom slipper vovven få massa vatten ner i halsen när den griper tag i den. Snöret som sitter fast i toppen av fyren gör det enkelt för dig som lekkamrat att kasta den. Här hittar du den!

Sist men inte minst: 4 saker som kan vara bra att veta gällande hundleksaker

  • Djurlandet tipsar om att ha en mer avancerad leksak för varje veckodag. När dagen är slut tar man bort leksaken och plockar fram en ny nästa dag. På så sätt kan man hålla intresset uppe för leksaken och vovven får variation på sin aktivering. 
  • Om du inte klarar av pip eller prassel så borde du spana in Hear Doggy som har leksaker endast hundar kan höra. Hur smart?
  • Tänk på att anpassa storleken på leksaken efter hur stor din hund är. 
  • Om du vill spara på pengar och miljön: googla “DIY hundleksaker” så kommer du få upp massa tips på hur du kan göra egna leksaker till din hund. Rover delar bland annat två enkla tips här.

Hitta hundvakt idag

Om du vill läsa mer om hundar borde du spana in vår blogg! Där kan du bland annat läsa om japanska vovvar och vilken som är den smartaste hunden i världen. Och mycket mer!

tag
Vill du köpa en leksak till din vovve? Bra idé! Förutom roligt sällskap kan hundleksaker höja din jyckes psykiska och fysiska välmående. Hur bra? Vi har därför listat favoriterna bland våra fyrbenta vänner.