background-shape

Hur länge löper en hund?

Hur länge löper en hund

Hur länge löper en hund?

Det beror på vad för slags hund du har men oftast pågår löpet under ca 3-4 veckor. Man räknar från första dagen det kommer blod och sedan fram till att höglöpet är slut. Höglöpet, som också kallas östrus, är en av fyra perioder som tillsammans bildar tikens löpcykel. De andra är förlöp, efterlöp och viloperioden. Hur länge varar de olika stadierna? Hur länge löper en hund? Låt oss gå igenom dem var för sig!

Hitta hundvakt idag

Förlöpet

Förlöpet kickar igång samma dag som tiken blöder. Det är nu tikens kropp förbereder sig för parning och dräktighet. Äggblåsor börjar bildas på äggstockarna och inuti äggblåsorna mognar äggen. Förlöpet brukar vara mellan 1-2 veckor. 

Höglöpet

Det är nu tiken har sin ägglossning och kan bli dräktig om hon paras. Blodet har ersatts av en klar flytning som kommer från vulvan. För att veta om tiken är i sitt höglöp kan man försiktigt stryka henne över baken och runt svansroten. Då är det nämligen ganska vanligt att de för svansen åt sida och höjer upp baken. Om du vill att din tik ska para sig är störst chans några dagar in i höglöpet som brukar hålla i sig i 4-12 dagar. 

Efterlöpet

Efterlöpet kallas den period på ca 2 månader som tiken är dräktig om hon parats eller motsvarande tid för en tik som inte parats. 

Oavsett om tiken bär på valpar eller inte så höjs nivåerna av hormonet prolaktin i slutet av efterlöpet, vilket gör henne redo för att ta hand om eventuella valpar. Har du hört talas om ordet skendräktighet? Man tror att 40% av tikarna upplever detta och det betyder att de tror att de bär på valpar fast i verkligheten inte gör det. Detta brukar uppstå en till två månader efter löpet och det finns vissa tecken man kan hålla utkik efter för att veta om sin tik har drabbats. 

Tecken på att din hund kan vara skendräktig:

  • Viktuppgång
  • Svullnad runt buken
  • Det bildas mjölk eller ett tunt sekret i juvren
  • Aptiten förändras – vissa vill inte äta alls, andra får ökad aptit
  • Hon får modersbeteende – bäddar och bygger bo
  • Adopterar andra föremål och behandlar dem som sina valpar – t.ex gosedjur och skor
  • Hon upplevs som rastlös, orolig och allmänt nedstämd

 

Viloperioden

Är namnet på tiden tiken har mellan sina löpperioder. På samma sätt som hur länge en hund löper varierar, varierar även viloperioden beroende på ras och individ.

Hur länge löper en hund

När löper tikar för första gången?

Detta beror på ras och individ men de flesta tikar blir könsmogna någon gång mellan 6-18 månaders ålder och då sker deras första löp. Det betyder att de är fertila och kan få valpar. Dock uteblir ibland ägglossningen under första och i vissa fall andra löpet. 

Hur vet man att sin hund snart ska löpa? 

Det finns några tecken som kan vara bra att känna till för att eventuellt hinna förbereda sig innan löpet drar igång. Dessa är: 

  • Tiken kissar oftare än vanligt.
  • Hanhundar börjar visa mer intresse för henne när du är ute på promenad. Redan flera veckor innan löpet faktiskt sätter igång kan hanhundar stanna och nosa mer på din hund. 
  • Hon blir mer intresserad av lukter utanför hemmet och markerar sitt revir mer.
  • Hon kan vara lite i sin egna värld – frånvarande och svår att få kontakt med.
  • Vissa tikar blir mer ilska och skäller mer. 
  • Reproduktionsorganen börjar svälla och och utsöndra små mängder blod.

Hur ofta löper en hund?

Oftast brukar en tik löpa mellan 1-2 gånger per år. Dock finns det de som löper mer än så, likaså de som löper mindre. Och precis som hos oss människor gällande mens, så har vissa hundar väldigt regelbundna löpperioder, medan andra oregelbundna. 

Hur länge löper en hund
Bild: Djurlandet

Hundblöjor och andra saker som är bra att tänka på under löpet

Mängden blod som kommer under löpet varierar från vovve till vovve och hos vissa hundar märker man ingen blödning alls faktiskt. Det kan bero på att de är så duktiga på att slicka sig och hålla sig rena att man aldrig hinner upptäcka något blod. 

Men i de fallen där du gång på gång får torka upp blod från golvet eller på mattan finns det produkter som kan vara till stor hjälp. På marknaden hittar du bland annat hundblöjor, tikskydd och byxor. Alla i olika storlekar såklart. I vissa fall behöver du komplettera dessa med en binda eller trosskydd som du lägger i och byter ut efter några timmar. Hygien är A och O här, så byt ut eller rengör skyddet ofta oavsett vilket du använder, samt ta bort det helt när ni ska ut på promenad. Då får din vovve möjlighet att rengöra sig själv och utföra sina behov normalt, vilket minskar risken för infektion.

Om du inte är sugen på att få din hund parad är koppel ett måste när hon rör sig i områden där det kan dyka upp andra hundar. Att kastrera henne kan också vara ett alternativ, men då är det bra att rådfråga en veterinär om de positiva och negativa aspekterna din vovve eventuellt kan påverkas av.

Hitta hundvakt idag

Källor: Moderna Djurförsäkringar, Arken Zoo, Svenska Kennelklubben, Agria Djurförsäkring

Intresserad av att läsa mer om hundar? På vår blogg har vi en sida fylld med artiklar och guider om just människans bästa vän. Ta en titt!

tag
Ja, hur länge löper faktiskt en vovve? I den här artikeln hittar du svar på det och mycket annat som rör just tikens löpcykel. Och vad du bör ha koll på för att det ska gå så smidigt som möjligt för er båda. Enjoy!