background-shape

Hur visar en hund kärlek?

Människor och hundar har varit kompanjoner i tusentals år, så att kalla hunden “människans bästa vän” är nog ingen överdrift.
Vi alla vet ju hur vi själva visar kärlek till våra fyrbenta vänner- vi tränar, leker och bor tillsammans – vilket gör att bandet mellan oss och våra hundar bara blir starkare. Men har du någonsin funderat på hur din hund visar kärlek mot dig? Alla hundar är olika och har olika sätt att kommunicera på, så här kommer 8 vanliga sätt hur hundar visar kärlek.

Hitta hundvakt idag

Slicka

Att slicka är hundens version av en stor puss. Ibland kan det kännas blött och väldigt äckligt för oss människor men kom ihåg att det betyder “jag älskar dig så mycket” på hundspråk. När hundar är små valpar så slickar deras mamma sina valpar för att de ska känna sig rena och trygga. Därav så slickar hundar sina familjemedlemmar för att visa kärlek och att de finns här för dig.

En annan anledning till varför din hund slickar på dig kan vara för att hunden tycker om smaken av din hud eller för att hon helt enkelt vill få din uppmärksamhet.

Lägger sig på rygg

En hund som lägger sig på rygg visar att hunden litar på dig och har tillit, men vill nog också bli kliad på magen.

Sover din hund på ryggen så är det ett stort tecken på att hunden känner sig extremt trygg och bekväm runt dig. Detta beteende syns inte alls hos vilda hundar då den positionen lämnar dom väldigt sårbara, utan de ligger hopkurade som en boll för att hålla värmen och också för att skydda sina vitala delar för angripare.

Följer dig vart du än går

Har du märkt att din hund vill vara med dig och följer efter dig vart du än går? Det betyder på din hund trivs och älskar dig. Hundar är flockdjur så det är naturligt för dom att vilja umgås och mysa med dig nästan hela tiden. Det är också ett sätt att försöka hålla dig trygg och säker på. Det är helt enkelt hur hundar visar kärlek till dig.

Vissa hundar kan bli väldigt oroliga och nervösa när du lämnar dem ensamma, vilket är ett stort tecken på att hunden lider av separationsångest, då är det viktigt att hjälpa hunden så snart som möjligt.

Sover med dig

Det här är ett beteende som uppskattas hos en del hundägare men inte hos andra. Att hunden vill sova hos dig är en stor kärleksförklaring.

Ute i det vilda så sover vargar ihop med sin flock och därför är det normalt att din hund vill sova med eller nära dig, det visar på att hunden ser dig som en nära familjemedlem. Hundar är väldigt skyddande av sina familjemedlemmar så att din hund sover med dig kan också betyda att hon vaktar dig medan du sover.

Lutar sig mot dig

Detta beteende är främst vanligare hos större hundar  än hos mindre hundar. Hundar lutar sig mot människor för att de vill vara så nära oss som möjligt, de är främst sociala varelser så det är väldigt naturligt att de vill ha fysisk kontakt med dig. Medan mindre hundar kan bli burna och är lättare att mysa med, så lutar sig större hundar mot sina familjemedlemmar för att få fysisk närhet.

Att hunden lutar mot dig kan betyda att hon är nervös eller rädd och vill att du ska skydda henne, men det kan också betyda att hon vill ha något från dig eller gå någonstans med dig.

Hoppar

Du kanske har märkt att när hundar hälsar på varandra så går de fram till och sniffar på varandras ansikte, men eftersom att människor är mycket längre än hundar så försöker de hoppa upp för att nå ansiktet. Det är deras sätt att komma närmare dig och ditt ansikte och visa hur mycket de har saknat dig genom att ge dig en stor puss!

Många tycker att hundar som hoppar har ett dåligt beteende och det är vanligt att försöka träna bort det, men det är helt enkelt ett sätt hundar visar hur mycket de älskar dig.

Hämtar sina leksaker till dig

När din hund kommer med sin favoritleksak till dig så är det ett stort tecken på kärlek och respekt, inte bara för att det betyder att hunden vill leka med dig, utan också för att hon ger en av sina mest värdefulla saker till dig, ledaren av flocken.

Din hund tror säkert att du älskar hennes våta nalle lika mycket som hon gör, så att hunden hämtar sin leksak och ger dig till dig är verkligen ett tecken på att hon älskar dig.

Ögonkontakt

Ögonkontakt i ett tryggt förhållande är en tecken på kärlek, trygghet och tillit. Att hålla ögonkontakt med din hund då och då gör så att deras gärna släpper ut ämnet oxytocin, ett hormon som är associerat med affektion och kärlek.

I hundvärlden kan även ögonkontakt vara ett hot mot en okänd hund, så undvik längre ögonkontakt med hundar du inte känner väl för att inte göra de oroliga. Det händer sällan att två vänliga hundar har längre ögonkontakt med varandra. Vid längre ögonkontakt så kommer oftast hundarna vända bort huvudet för att undvika konfrontation.

Hitta hundvakt idag

På vår blogg hittar du en hel del om allt som har med hundar att göra. Du kan läsa mer om små hundar och stora hundar, jämförelser mellan Golden retriever och Flatcoated retriever, Golden retriever och Labrador retriever, Schäfer och Jämthund och Fransk bulldogg och Staffordshire bullterrier. Du hittar också tips på hur du kommer på ett namn till din fyrbenta bästis.

Svenska Kennelklubben kan du läsa mer om hur du kan aktivera din hund för att bygga ett starkare band med varandra och mycket mer.

Det är bra att försäkra din hund! På forsakradinhund.se kan du läsa allt om detta. Där kan du även jämföra alla olika försäkringsbolag.

tag