background-shape

Rottweiler som familjehund? Läs detta innan du skaffar!

rottweiler

“Aggressiv”, “vakthund”, “dominant”, “behöver mycket träning”, “inte lämplig för nybörjare eller oerfarna ägare”. De orden och uttrycken förekommer ofta när man snabbt googlar rasen rottweiler. Och spontant låter det kanske inte så positivt ihop med barn. I våra tidigare artiklar där vi tipsat om just barnvänliga hundar är egenskaper som stabilt humör, enkel att uppfostra, snällhet och sällskapsälskare några karaktärsdrag som ligger till grund för vårt urval. För trots att alla hundar KAN bli fina familjehundar, så spelar deras gener en stor roll i hur enkelt det är och i hur bra det blir. Men låt oss nu kolla in rasen rottweiler!

Hitta hundvakt idag

rottweiler

Uppfödd av slaktare – idag populär inom hemvärnet

Visste du att rottweilern eller “rottis” som den brukar kallas, är en av de äldsta hundraserna som finns? Jo! Visst är det så. De härstammar nämligen från molosserhundarna, vars ursprung går tillbaka till romartiden. Den hunden vi känner till idag föddes dock upp i Tyskland av slaktare med motivet att få en hund som kunde driva och vakta deras boskap från stad till stad. Alltså avlade de endast fram hunden utifrån bruksegenskaper och ändamålsenlighet. Och det är kanske just därför den under senare tid blivit populär som vakt-, tjänste- och brukshund. 

I början av 1900-talet blev rottweilern godkänd som polishund. Dock förekommer den inte så mycket i den svenska poliskåren där nästan 70% av alla hundar är schäfrar och 20% tillhör rasen malinois. Men! Rottweilern är mycket uppskattad som patrullhund inom försvarsmakten, bland annat.

Rottweilerns personlighet kräver en stark ledare

Svenska Kennelklubben beskriver rottisarna som arbetsvilliga, modiga och nervfasta. De gillar friluftsliv och aktiviteter som innehåller spår och lydnad. Sen är de också i sin grundläggande natur snälla med ett jämnt och gott humör. Men för att få dem till uppskattade familjehundar krävs det omfattande och kontinuerlig socialisering. Om barn och eventuellt andra husdjur finns i hemmet redan innan valpen kommer är det ett stort plus. Då får den redan från start lära sig hur man ska bete sig mot barn och andra djur, för det kommer inte naturligt. Här gäller tydliga regler och att vara konsekvent!

Och det gäller egentligen med allt annat med. Lydnad och gränssättning – tillsammans med socialisering – är A och O för att den lilla söta valpen ska växa upp till en lojal och vänlig hund. För det går! Men är kanske ingenting för nybörjaren.

rottweiler

Mycket motion ger lycklig (rottweiler-)hund

En annan grej som är viktig att veta innan man bestämmer sig för rasen gäller dess krav på motion. Man får inte glömma att rottweilern är en uppskattad brukshund, tack vare dess kärlek till att arbeta. En stor kamplust och jaktlust ingår i rottweiler-paketet. Och trots att man inte tänkt använda den till något tydligt ändamål, krävs regelbunden mental stimulans och fysisk aktivering för att hunden ska må bra. Enligt Purina ska en fullvuxen rottweiler ha minst två timmars motion varje dag. Finns det möjlighet till detta hos er familj? 

Ett utseende som utstrålar styrka, rörlighet och uthållighet

Som du kanske kan se på bilderna i den här artikeln tillhör rottweilern kategorin “medelstora hundar” med en kraftig och kompakt kroppsbyggnad. Tikarna är något nättare än hanarna med en mankhöjd på 56-63 cm, jämfört med 61-68 cm. 

Rottisarna har dubbelt hårlag, vilket betyder att de har både täckhår och underull. Dock krävs minimal pälsvård här. Utan tänk bara på att bada och borsta rottweilern vid behov, till exempel när den fäller. 

rottweiler

Vanliga sjukdomar hos rottweilern och hur du kan (försöka att) undvika dem

Förutom många vanliga sjukdomar kan rottweilern drabbas av en specifik magsjukdom (magomvridning) samt höftledsdysplasi (en åkomma som kan leda till rörlighetsproblem) och armbågsledsartros (AD). Kolla därför alltid upp hälsostatusen hos föräldrarna innan du skaffar en valp. Svenska Rottweilerklubben vet vilka hälsoundersökningar som bör har gjorts på föräldrarna samt allt annat om sjukdomar gällande rottweilern. Kontakta gärna dem om du vill veta mer. 

Denna artikel finns inte till för att skrämma upp dig – snarare tvärtom!

Vi tror att det är bättre att ha koll på så mycket som möjligt om hunden (oavsett ras) innan man bestämmer sig för att slå till. Detta för att det ska bli så bra som möjligt för både familjen och hunden. 

Fortfarande sugen på en rottis? Fota, skriv av eller kom ihåg dessa 6 viktiga punkter!

  1. En rottweiler är en kraftfull brukshund som kräver en ansvarsfull ägare.
  2. Börja träna lydnad, gränssättning och socialisering vid 8 veckors ålder och sluta aldrig. 
  3. Mental stimulans och mycket fysisk motion är ett måste för att rottisen ska må bra.
  4. Titta noga på föräldrarnas resultat från hälso- och mentaltest. Rädsla och otillgänglighet är inte önskvärt. 
  5. Besök gärna flera uppfödare innan du väljer valp. 
  6. Sist men inte minst: läs på så mycket du kan om rasens egenskaper innan köp! Desto mer kunskap och erfarenhet – desto bättre förutsättningar har du för att det ska bli bra. 

Hitta hundvakt idag

Källor: Svenska Kennelklubben, Svenska Rottweilerklubben, Hill’s och Purina

Intresserad av att läsa mer om hundar? Spana in vår blogg, där här vi samlat alla artiklar om vovvar och andra husdjur här. Du kanske vill veta vilka hundnamn eller blandraser som är de populäraste i Sverige just nu? Eller få tips på hur du hittar en bra hundvakt? Allt det och mycket mer hittar du där!

tag
Har du barn och funderar på att köpa en rottweiler? Eller är du nyfiken på hur den hundrasen passar ihop med barn och familjeliv rent allmänt? Då är det här artikeln för dig!