Hur får man bort sork i gräsmattan

9/8/2022
Har ni sork i gräsmattan? Läs nedan om hur man blir av med sådant

Om du ser att det uppstår hål spridda över gräsmattan, då har kanske sorkar flyttat in i din trädgård. Är det en spetsig liten jordhög som täcker hålen då är det troligtvis en mullvad, men är hålen öppna är det troligen sork i gräsmattan. Sork tillhör djurfamiljen gnagare, de äter växter, växtdelar, rötter, blad, rotfrukter, frön och nötter. Det finns olika sorters sorkar: Vattensork, Skogssork och Åkersork. Man kan skilja sork från möss och råttor genom att de har mindre öron, rundare kropp och kortare hårig svans.

  • Vattensorken är störst och gräver djupa gångar nära vattendrag, den är svart och brun till färgen och kan bli upp till 20 centimeter lång.
  • Skogssorken som också kallas Ängssork är upp till 13 centimeter lång, är rödbrun med grå och vit buk, den har större ögon och öron om man jämför med andra sorkar. Sorken trivs i skogsmark, även nära tomt och trädgård. Den gör obetydlig skada i djupa skogen, men kan vara besvärlig i nyplanteringar av skog och i trädgårdar. Skogssorkens urin och avföring har ett virus som kan ge sorkfeber.
  • Åkersorken är brungrå med lång svans, den lever utomhus i jorden men kan försöka ta sig in i hus kalla vintrar.

Sorken förökar sig snabbt mellan vår och höst, och den kan få upp till 4 kullar med 10 ungar i varje kull. Skall du bekämpa sork i gräsmattan är hösten en bra tid att starta upp.

Sorken är såklart också ett nyttodjur som fyller sin plats i näringskällan, den äter maskrosor, kvickrot, tistlar och gödslar dessutom jorden. Sorken är ett bytesdjur och är föda för rovdjur som; rävar, mård, orm, uggla och andra rovfåglar.

Vill du veta mer om hur man blir av med sork som bor i gräsmattan?

Förebygg att sork flyttar in i gräsmattan och huset

Se till att täta alla springor och hål så slipper du att sork och möss flyttar in på vintern. Det kan vara bra att inte ha planteringar tätt intill byggnaden så du slipper att få gnagskador. När du matar fåglar är det bäst att du häller frön och nötter i fågelmatare som är slutna, sprid inte ut fågelfrö på marken för då lockar du dit sork. Håll gräsmattan kort så inte sorken kan gömma sig i halvhögt gräs. Odla gärna löksorter som gul lök, gräslök och vitlök, sorken tycker inte om lukten. Persilja och bondbönor sägs också avskräcka sorken.

Olika sätt att bekämpa sorken

Sork undviker speciella lukter och dofter, de gillar inte heller oljud och vibrationer. Har du en katt som jagar sork, då trivs inte sorken heller långvarigt i din trädgård.

Robotgräsklippare stör sork i gräsmattan

Eftersom en robotgräsklippare kör mer eller mindre konstant fram och tillbaka så stör den sorkarna med sina vibrationer. Precis som vi människor inte riktigt vet när den eldrivna klipparen mer eller mindre ljudlöst kommer smygande, så blir sorkarna osäkra på gräsklipparens agenda.

Hur känner man igen sork hål i gräsmattan?

Ultraljud ner i sorkens ingångshål

Det finns vibratorer av olika fabrikat som man helt enkelt trycker ner i sorkarnas hål och gångar. Vibratorn kan vara solcellsdriven eller med batteri och skickar ner ultraljud som sorkarna tröttnar på och förhoppningsvis flyr dom trädgården, och försöker att finna ett annat lugnare ställe att bo på.

Fällor att fånga sorkar i

Du kan hitta olika fällor i handeln. Skottfällor sätts i sorkhål och tryckvågen dödar sorken. Nedgrävda sorknät är en metod som kan prövas när ny gräsmatta anläggs, näten hindrar sorkarna att fortsätta gräva sina gångar. Du kan köpa mekaniska fällor som dödar sorken eller fällor där du lockar med mat, som fångar in sorken så att du kan släppa ut den på avstånd från din trädgård. Maten i fällan kan vara tex morot, potatis eller selleri.

Medel mot sork

En metod att döda sork med är kolsyreis som trycks ner i sorkens hål. Syret tar slut i gångarna och sorken kvävs till döds, det krävs större mängder med kolsyreis om du skall lyckas. Granulater är en sorts lerkulor med ämnen i, som ger en varningssignal till sorkarna att hålla sig borta. Du kan också köpa medel med vitlöksolja och hälla ner i gångarna, sorkarna tycker inte om doften av vitlök.

Katten jagar sorken

Katter gillar att ligga på lur och vänta ut sorkarna ur gångar eller vid planteringar. Katten tycker att det är roligt att leka med sorken, min erfarenhet är att katten leker bara tills sorken slutar röra på sig, och verkar inte vara så förtjust i att äta den. Sorkarna upptäcker snart att en katt tar död på familjen och flyttar iväg ifrån trädgården.

Sorkfeber orsakas av damm

Skogssorken kan se ganska söt och ofarlig ut, den är dessutom ett nyttodjur som äter upp ogräs och är själv föda för rovdjur, men den orsakar också sorkfeber, en sjukdom som inte är att leka med. I Sverige insjuknar människor i sorkfeber främst i Dalsland och Värmland. Från smittotillfället kan inkubationstiden vara upp till tre veckor. Man smittas av viruset Puumala genom direktkontakt med Skogssorken eller genom damm som andas in där sorken befunnit sig.

Symtomen är influensaliknande med hög feber, huvudvärk och muskelvärk, ovanpå det svårt att kissa, svåra smärtor i rygg och mage. De flesta blir friska efter ett par veckor men det finns dom som drabbas av komplikationer som svår njursvikt.

Det finns många typer av sork, exempelvis vattensorken

För att undvika att andas in dammet med sekret från sorken finns det rekommendationer, som minskar risken att få sorkfeber. När man städar ur sommarstugan, källare eller vedboden så är det bättre att våttorka för att undvika att damm yr i luften. Man skall använda handskar när man städar och sen tvätta händerna noga efter städning. Företaget Anticimex som bekämpar skadedjur rekommenderar dessutom, att man skall ha munskydd på sig när man bär in ved från vedbon.

När blir man fri från sorken?

Man får pröva sig fram med olika metoder, och det är kanske en etisk fråga, som skiljer sig från person till person hur pass aggressiva metoder man klarar av att utföra. Själv upplever jag att det är besvärligt att ta hand om djur i fällor eller att kväva djur i gångar. Jag satsar på att odla lök, gräslök och vitlök och har en katt som skrämmer bort gnagarna. En dag kanske jag får resurser att skaffa en robotgräsklippare som klarar backar. Helt fri från sorken tror jag blir svårt att uppnå, men man kan komma långt med enkla metoder.

Är det istället några lite blötare djur som invaderat er trädgård? Läs vidare om hur man hanterar mördarsniglar i sin trädgård

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: