Trädgårdsterapi: Hur Trädgårdsarbete kan främja hälsa och välbefinnande

26/6/2023
Många hobbys kan göras i trädgården också, det gör trädgårdsterapin ännu bättre|Barnen kan mycket väl vara en viktig del av trädgårdsterapi|Det finns mer än bara växter som kan bidra till en terapeutisk trädgård

Vad kan vara mer tillfredsställande än att ansluta sig till naturen och samtidigt främja sin egen hälsa och välbefinnande? Trädgårdsterapi är ett sätt att göra just det. I detta inlägg kommer vi att utforska hur trädgårdsarbete kan ha en positiv inverkan på vår fysiska, mentala och emotionella hälsa. För vissa kanske det låter lite konstigt men läs vidare så klarnar det nog upp det mesta.

Kopplingen mellan trädgårdsarbete och välbefinnande

Trädgårdsarbete är inte bara en praktisk syssla för att odla växter och skapa vackra utomhusmiljöer. Det har också visat sig ha en stark koppling till vårt övergripande välbefinnande. Genom att ge oss en meningsfull och terapeutisk aktivitet kan trädgårdsarbete ha positiva effekter på vår fysiska, mentala och emotionella hälsa. Här är några av de sätt på vilka trädgårdsarbete kan påverka vår hälsa positivt:

  1. Fysisk aktivitet och motion: Genom att gräva, plantera, rensa ogräs och sköta om växterna får vi en naturlig form av träning. Trädgårdsarbete kan förbättra vår styrka och flexibilitet samtidigt som det hjälper oss att hålla oss aktiva. Dessutom får vi möjlighet att vara utomhus och njuta av frisk luft och solsken, vilket kan bidra till ökad energi och ett leende på läpparna. 
  2. Stressreducering och avkoppling: På en mental och emotionell nivå kan trädgårdsarbete fungera som en terapeutisk aktivitet. Att vara i kontakt med naturen och jorda oss själva kan hjälpa till att minska stress, ångest och depression. Trädgårdsarbete ger oss en möjlighet att koppla av och vara närvarande i nuet, vilket ger oss en möjlighet att koppla av och släppa stressen från vardagen.
  3. Förbättrad mental hälsa: Trädgårdsarbete kan vara terapeutiskt för vår mentala hälsa. Dessutom kan trädgårdsarbete ge oss en känsla av prestation och tillfredsställelse. När vi ser våra växter växa, blomstra och ge skörd belönas vi med en känsla av framgång och självförtroende. Att ta hand om något levande och se resultatet av vårt arbete kan ge oss en känsla av mening och ändamål.
Barnen kan mycket väl vara en viktig del av trädgårdsterapi

Trädgårdsterapi, men utan arbetet?

Att vakna upp och få möjligheten att njuta av en vacker trädgård kan vara en otroligt hjälpande och berikande upplevelse. Att omges av natur och grönska kan ha en positiv inverkan på vårt välbefinnande och bidra till en lugn och harmonisk start på dagen.

En fin trädgård erbjuder en fridfull och avkopplande miljö som kan hjälpa oss att slappna av och ladda upp inför dagen. Genom att ta några ögonblick för att beundra blommornas färger och dofter samt den frodiga grönskan kan vi skapa en avslappnande morgonstund. Därmed kan man få en positiv start på dagen och sätta en fin ton för resten av den.

Naturen har en förmåga att stimulera våra sinnen och väcka vår fantasi, speciellt när det blommar. Men var noga med att inte överbelasta er själva. De tider då det är särskilt mycket att göra i trädgården kan det vara bättre att ta hjälp av trädgårdshjälp lite då och då så att det inte känns överväldigande. Enligt mig kan det vara rätt skönt att få luta sig tillbaka ibland och njuta av utsikten av en fin trädgård, det brukar bli min trädgårdsterapi under sommaren.

Det finns mer än bara växter som kan bidra till en terapeutisk trädgård

Trädgårdsterapi och social interaktion

Utöver de individuella fördelarna med trädgårdsarbete kan det också vara en aktivitet som främjar social interaktion. Här är några sätt på vilka trädgårdsterapi kan skapa gemenskap och förena människor:

  1. Gemensamma trädgårdar och grannsamverkan: Att delta i en gemensam trädgård ger möjlighet att träffa och samarbeta med andra trädgårdsentusiaster. Dela erfarenheter, tips och skapa starka gemenskaper.
  2. Trädgårdsprojekt för skolor och vårdhem: Trädgårdsterapi kan användas som en utbildnings- eller rehabiliteringsmetod för barn och äldre. Att samarbeta i trädgården kan främja lärande, samarbete och öka livskvaliteten.

Trädgårdsterapi är ett kraftfullt verktyg för att främja hälsa och välbefinnande. Genom att engagera oss i trädgårdsarbete kan vi njuta av fysisk aktivitet, stressreducering och förbättrad mental hälsa. Dessutom kan trädgårdsarbete skapa sociala möjligheter och bygga gemenskap. Så varför inte ta upp en spade, ta på dig trädgårdshandskarna och ge dig ut i trädgården för att uppleva de positiva effekterna själv? Behöver du extra trädgårdsinspiration kan du alltid kika på vårt inlägg om trädgårdsplanering för att få lite hjälp på traven

Vanliga frågor

1. Vilka trädgårdsväxter är enklast att sköta om?

Det finns flera trädgårdsväxter som är relativt lättskötta, även för nybörjare. Exempel på sådana växter inkluderar kryddörter som basilika och persilja, suckulenter som kaktusar och fredskalla. Dessa växter kräver oftast minimalt underhåll och kan vara ett bra val för att komma igång.

2. Hur kan jag använda trädgårdsterapi för att hjälpa någon med begränsad rörlighet?

För personer med begränsad rörlighet kan trädgårdsterapi anpassas för att passa deras behov. En upphöjd trädgårdsbädd eller krukor på lägre höjd kan göra det enklare att komma åt växterna. Dessutom kan planteringstekniker som kvadratfotsträdgård eller vertikal trädgård användas för att maximera utrymmet och minimera behovet av böjning och sträckning.

3. Finns det några trädgårdsprojekt som är särskilt lämpliga för barn?

Ja, det finns flera trädgårdsprojekt som är lämpliga för barn och kan ge dem en rolig och lärorik upplevelse. Exempel på sådana projekt inkluderar skapa en fjärilsträdgård, odla sina egna grönsaker i en liten köksträdgård, eller dekorera en blomsterpott med färgglada målningar. Att involvera barn i trädgårdsarbete kan främja deras kreativitet, lärande och förståelse för naturen.

4. Vilka är de bästa tiderna på året för trädgårdsarbete?

De bästa tiderna på året för trädgårdsarbete varierar beroende på region och klimat. Generellt sett är våren och tidig sommar idealiska för att plantera och så frön, medan hösten kan vara en bra tid för att förbereda trädgården inför vintern och göra nödvändiga underhållsåtgärder. Det är viktigt att känna till de specifika växterna du odlar och deras krav för att planera ditt trädgårdsarbete på bästa sätt.

5. Finns det trädgårdsaktiviteter som kan göras inomhus?

Ja, det finns flera trädgårdsrelaterade aktiviteter som kan göras inomhus. Till exempel kan du odla kryddörter i krukor på ett soligt fönsterbräde eller skapa en inomhus trädgård med hjälp av hydroponiska system eller växtbelysning. Du kan också engagera dig i inomhusodling av blommor eller grönsaker med hjälp av speciella växtlampor och krukor.

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln:

Fler artiklar inom

Inga liknande artiklar