background-shape

Thyra: Tips till dig som är eller vill bli barnvakt

Tips till dig som jobbar som barnvakt

Mina tips och trix för barnvaktsuppdrag

Att vara barnvakt är ett väldigt varierande jobb. Jag har jobbat åt familjer som har behövt hjälp med allt från att lämna barnen på skola och dagis på morgnarna till att vara barnvakt åt ett barn som redan sover. Det som alla barnvaktsjobb har gemensamt är att de kräver kreativitet och påhittighet av dig som barnvakt. Allt kan bli kaos ena gången man är barnvakt och gå hur lätt som helst en annan gång. Det gäller att vara öppen och lösningsorienterad om någonting inte går som planerat.

Hitta extrajobb

Små genier

Barn är små genier, de är oftast smartare och snabbare än man tror. Någonting som är väldigt vanligt är att barn också kan vara väldigt manipulativa. Jag var barnvakt åt en familj en gång som hade speciella regler för iPad och tv, vilket jag visste om. Barnen fick inte spela på iPaden men de fick titta på olika program på tv:n.

Det var först senare som jag insåg att reglerna var mer specifika än så, de fick titta på barnprogram men inte på serier från till exempel Netflix. Då hade barnen lurat mig och utnyttjat min okunskap till att få som de ville.

Ibland kan det märkas tydligt när barnen försöker lura dig som barnvakt. Det kan handla om att barnen säger att de “bruukar” få glass efter middagen, eller att “för mamma och pappa får jag alltid” göra det. Men ibland är det inte lika tydligt, som i mitt exempel med barnens regler för skärmtid.

Något som är bra är att ha en tydlig dialog och kommunikation med föräldrarna, om du är osäker på någonting så är det alltid bättre att höra av sig och fråga. Lyssna också noga om de nämner olika regler så att du vet vad det är som gäller.

Första gången hos en ny familj

Första gången hos en ny familj eller första gången man jobbar som barnvakt kan vara jobbig. Du känner inte föräldrarna eller barnet/barnen än och det kan finnas många regler att ta in. Det kan kännas nervöst och obekvämt och man kan vara rädd för att göra fel. 

Jag vet precis hur det känns, jag brukar alltid vara nervös inför första gången jag ska vara barnvakt åt nya barn. Det kan kännas stressande att man vill göra ett bra första intryck och samtidigt försöka lära känna barnen och familjen. Vad jag har lärt mig från dessa situationer är att det enda som fungerar är att försöka ta det lugnt och acceptera att allt kanske inte blir perfekt första gången. Man lär sig av sina misstag helt enkelt!

Do’s and don’ts när man jobbar som barnvakt

Do’s:

 • Var påhittig, barn tröttnar fort så det gäller att snabbt kunna komma på nya lekar och saker att göra. 
 • Släpp fram ditt eget inre barn, var delaktig i barnens lekar och strunta i om det ibland känns som att du skämmer ut dig. Det är barn vi pratar om, de bryr sig inte om du beter dig fånigt, att engagera sig är bara positivt!
 • Visa vem som bestämmer. Om barnen inte respekterar dig kommer de inte lyssna och då går jobbet från att vara världens roligaste till världens jobbigaste. 
 • Var en bra förebild! Du är en stor del av barnens liv och vardag när du jobbar som barnvakt och då måste du vara en bra förebild så att barnen lär sig och tar efter bra beteenden. 
 • Låt barnen lära känna dig, berätta saker om dig själv så att barnen får en bild av hur du är som person. Då kan ni skapa en bättre relation.


Don’ts:

 • Sitt aldrig med mobilen när du är tillsammans med barnet. Det kan få barnet att känna att du inte vill spendera tid med hen. Ditt jobb är att hålla koll på barnet och inte att sitta med mobilen.
 • Svär inte eller använd ett opassande språk när du är barnvakt. Barn plockar upp mycket av vad de hör så om du använder ett opassande språk kommer barnet börja använda samma språk.
 • Var inte rädd för att säga nej, man får inte alltid det man vill ha och det gäller även för barnen.
 • Skratta inte om barnet gör fel, det är viktigt att barnen vågar göra fel, annars kommer de aldrig att lära sig någonting.
 • Döm inte eller prata om tex hur andra människor ser ut på ett negativt sätt framför barnet, jobba istället för att barnet ska få en positiv självbild.

   

Läs mer om barnvakt på Yepstr

Att vara barnvakt

Vad kan man göra när man är barnvakt?

Alla barn är olika, vissa är väldigt aktiva med mycket energi medan andra är lugna. Mitt bästa tips här är att anpassa leken/aktiviteten efter barnet. Lite lugnare aktiviteter kan vara att spela spel, bygga med lego, pyssla eller titta på film. Mer aktiva saker kan vara att leka kurragömma, baka, gå ut till någon park om det finns i närheten eller någon annan fartfylld lek som barnet gillar. 

Var medveten om att olika familjer kan ha olika regler över tex skärmtid. Min rekommendation är ändå att undvika att barnet tittar på en skärm så mycket som möjligt eftersom barnet då blir väldigt avskärmat. Det är bättre att du försöker hitta på saker att göra ihop med barnet, men det kan självklart vara mysigt att tillsammans titta på någon film eller på tv ibland också. 

Jag har varit barnvakt åt en familj som tidigare hade ett maximum på att barnen fick titta på iPaden 1 timme om dagen, sedan ändrade föräldrarna det till 1 timme varannan dag och jag fick då chansen att vara barnvakt på en “skärmfri dag”. Det var en extremt stor skillnad mot tidigare när jag varit barnvakt åt barnen. De blev mera sociala och var mycket mer i nuet och stunden, därför tror jag på att det är bättre att försöka undvika skärmar!

Hitta extrajobb

Om barnen slår sig

Jag och alla andra som jobbar som barnvakt har alla varit i samma situation. Barnet ramlar eller slår sig på något annat sätt och det blir som världens undergång. Här är det viktigt att bara ta det lugnt och plåstra om barnet om det behövs och visa lite kärlek. Jag personligen brukar köra på “ska jag blåsa?” och om barnet nickar så blåser jag lite lätt på stället som gör ont. Om du inte har hört om detta innan så förstår jag att det låter lite konstigt och det hjälper ju egentligen inte fysiskt att ta bort smärtan. Men det brukar få barnet att lugna ner sig lite och känna att det mentalt känns lite bättre. Barn är oftast sedan snabbt uppe på fötterna igen efter att de har slagit sig och är lika glada som innan.

Testa på att vara barnvakt!

Avslutningsvis så vill jag verkligen rekommendera alla ungdomar där ute att jobba som barnvakt! Jag tycker att det är ett helt fantastiskt jobb som är varierande och bjuder på nya överraskningar hela tiden. 

Alla barn är unika med olika personligheter och det är viktigt att barnen och du som barnvakt känner att det är en bra match för att jobbet ska kunna flyta på. Som barnvakt blir du en räddning för familjer men också barnens vän. Du får chansen att känna att du gör någonting viktigt som spelar roll samtidigt som du tjänar lite extrapengar!

Mer läsning:
Rebecca: Mina första jobb med att passa barn
11 tips för lyckad barnvaktning
tag
Thyra är 16 år, bor i Stockholm och älskar att sport, musik och att laga mat. Här ger Thyra sina bästa tips för dig som vill jobba som barnvakt eller redan är det.