Rebecca: Mina första jobb med att passa barn

Jacob Rudbäck
Jacob Rudbäck
12/12/2019
Hur det är att passa barn

Mitt första jobb på Yepstr

Jag laddade ner Yepstr på sommaren 2018. Jag hittade appen genom en annons på Instagram där jag såg ”hur man tjänar pengar som ungdom”. På den tiden hade jag inget sätt att tjäna pengar på, allt jag lutade mig på var mitt barnbidrag. Det enda jobbliknande jag hade gjort innan var att praoa, och det var på Hemköp. Då var jag 14 år och tanken på att börja jobba var inte riktigt nära. Mina tankar var mest på att klara grundskolan och få så bra betyg som möjligt. 

Min kompiskrets hade inte riktigt heller pratat om det än. Men när jag hade laddat ner appen och gick in, så kunde jag inte göra ett konto. Jag förstod inte som var fel. Efter några dagar när jag läste mer noggrant om appen såg jag att det var 15-årsgräns. Det var ungefär 2 månader kvar till min födelsedag. Utan att överdriva räknade jag ner dagarna, för att jag verkligen ville börja tjäna mina egna pengar. När det till slut var min födelsedag gjorde jag ett konto utan problem. Jag började redan söka uppdrag dagen efter.

Ingen tidigare erfarenhet av att passa barn

Jag hade aldrig varit barnvakt innan, förutom för mina kusiner. Men jag var ganska säker på att passa sina kusiner var enklare än ett barn man inte känner. Jag var extremt osäker på min förmåga att ens vara en bra barnvakt. Senare såg jag att man även kunde göra massa mer saker än att bara passa barn. Jag tycker att trädgårdsarbete verkade väldigt roligt, men jag märkte inom kort att det inte var många som hade lagt ut sådana annonser, eftersom jag bor mitt i stan ;)

I appen märkte jag även att det fanns de som sökte läxhjälp, vilket jag tyckte verkade intressant. Jag har alltid tyckt att det är roligt att lära ut och föra vidare mina kunskaper till andra. Men hittills har jag inte gjort några sådana uppdrag, det är inte ofta ett läxhjälpsuppdrag kommer ut som passar precis mig. Men dagen det kommer ett perfekt sådant jobb för mig kommer jag definitivt att försöka få jobbet.

Läs mer om läxhjälp på Yepstr

Mina första jobbansökningar

Jag sökte ungefär 5 jobb innan jag ens fick ett svar. Det var en sak som jag blev väldigt nere av. Jag minns hur nervös jag var när jag skrev min ansökan om varför jag skulle få jobbet för att sedan bli ledsen av att inte få ett svar. Men när jag fick mitt första svar satt jag på min svensklektion och jag minns tydligt hur jag kände mig när jag såg min telefon lysa och meddela att jag skulle få gå på en intervju. Jag var verkligen överlycklig!

En vecka senare gick jag på min första intervju, och jag minns hur rädd jag var. Jag hade ingen aning om hur lång tid det skulle ta eller vilka typer av frågor de skulle ställa. Dom bodde ca 15 minuter från mig, men jag åkte ungefär 30 minuter innan bara för att vara helt säker att jag skulle komma i tid. Jag hade bestämt flera dagar innan vad jag skulle ha på mig, och jag minns att jag velade med om jag skulle ha en ”vardaglig” stil eller mer ”formell”. Nu i efterhand vet jag att jag tänkte på det för mycket.

Jag kom fram till deras lägenhet 15 minuter innan. Jag gick runt i kvarteret och kollade vad det fanns för restauranger och butiker. När en kvart hade gått var jag där utanför deras dörr, extremt nervös. Jag knackade på dörren och mamman öppnade. När jag hade hälsat på både barnen och föräldrarna så släppte nervositeten. Jag tänkte innan att en intervju kanske tar 30–50 minuter. Men min första intervju varade i 15 minuter. Dom frågade mig vanliga frågor som vad jag gör på fritiden och om jag har någon erfarenhet av att passa barn.  

Efter intervjun

När jag gick ut därifrån minns jag hur mycket adrenalin jag hade. Jag var så glad, men samtidigt tänkte jag att jag kanske inte hade gjort ”tillräckligt” bra ifrån mig. Efter några dagar passade jag barnen i 2 timmar och jag tyckte verkligen att det var roligt att vara med dom, något jag inte riktigt hade förväntat mig. Jag började vara barnvakt till de här barnen regelbundet i några veckor. Vid julen behövde inte föräldrarna en lika regelbunden hjälp. Men samtidigt som jag var barnvakt i den familjen, sökte jag såklart även andra uppdrag.

Jag gjorde fler och fler uppdrag, och jag skulle säga att jag sökte ca 4 uppdrag i veckan. Jag tyckte att appen verkade så spännande och dessutom var jag taggad att gå upp i ”level”. Det är en sak som har motiverat mig att ta ännu fler uppdrag. Man får XP när man har jobbat, och det leder till att man går upp i ”level” och får högre lön. Det känns som ett spel och det är det jag tycker är så roligt. 

Relationen med barnen

Efter ett tag så hittade jag en ny annons för barnvakt som jag tyckte passade mina tider perfekt. Så jag sökte uppdraget och fick gå på en intervju. Allt gick bra och någon vecka efter det så började jag passa barnet regelbundet.

När man får passa barn regelbundet bygger man en stark relation med varandra. Man förstår hur dom tänker och förstår vad som passar barnet bäst. Jag behandlar barnen annorlunda efter vilka behov de har. Det är något jag har lärt mig med tiden. Jag tycker att det är väldigt roligt att ha en regelbunden familj som man träffar varje vecka. Då får man se barnets utveckling och jag märker även att jag gör en skillnad på barnets uppväxt.

Vissa familjer behöver inte barnvakt lika ofta med det är också väldigt kul för när man träffar ett barn 3 gånger per år ser jag hur mycket dom har förändrats och växt, vilket är helt sjukt. Det känns liksom som att jag har vänner som är 7 år :).

Läs mer om barnvakt på Yepstr

 

På Yepstr hittar du barnvakter i ditt kvarter

Mina lärdomar av att passa barn

Man lär sig absolut mer än vad man tror när man är barnvakt. Jag trodde själv att det enda man lärde sig var att ”hantera ett barn”. Men så är det inte. Jag har lärt mig mer om ledarskap, tex hur jag ska hantera en situation när barnet vill ha något som den inte kan få. Från början var nog det här det största problemet för mig. Det var så svårt för mig att säga nej, för då blir barnet ledsen och sur på mig. Men under tiden som barnvakt har jag lärt mig att säga nej, och att det är jag som bestämmer. 

Hantera konflikter

Jag har även lärt mig hur jag ska hantera konflikter eller olika åsikter med två barn, till exempel när ett barn vill gå hem och det andra vill åka buss. Det är verkligen svårare med två barn, såklart. Men när det är två barn blir det alltid sådär, att båda vill olika saker. Då måste man ta ett beslut och aldrig favorisera det ena barnet. Jag vet att barnen skulle känna av om man skulle favoriserade någon av dom, därför tycker jag att det är väldigt viktigt att vara rättvis.

Ta hand om barn = ta ansvar

Men jag skulle ändå säga att det viktigaste jag har lärt mig är eget ansvar. Det känns som att jag har mognat så mycket efter att ta hand om så många barn, helt själv. När jag blickar tillbaka på allt, ser jag tydligt hur mycket bättre jag har blivit på att hantera barn. Jag minns hur osäker jag var att ens ta ett barn från dagis till hemmet.

Nu är det som en dans på rosor. Jag har även mognat som person, och jag känner mig starkare på något sätt. Och jag ser så många fördelar med att jobba som barnvakt. Inte bara det att jag tjänar pengar, utan att jag har något extra att göra på veckan.

Jag är en person som inte går på någon sport eller har någon annan specifik hobby, så mina dagar brukar mest bestå av att vara med vänner eller att plugga. Så för mig kompletterar barnpassningen mina dagar. Jag har alltså mer att göra. Dessutom blir man så glad av att passa barn (i alla fall jag). Dom sprider så mycket glädje, även om dom är jobbiga ibland :).

Jag vill verkligen att fler ungdomar ska börja vara barnvakt och vara med om den resan jag har gått igenom, både som privatperson och ”yrkesperson”. Det är dessutom en bra grej att ha med på cv och samtidigt få bra med lön.

Läs mer: 11 tips för lyckad barnvaktning
11 tips för lyckad barnvaktning

Det jag gillar med Yepstr

Jag vet att det är många ungdomar som ofta inte har tid för att kunna jobba på sidan av. Dessutom är det väldigt svårt att hitta ett extrajobb som ungdom. Många av mina vänner försöker få jobb på tex ICA, H&M, Kicks. Men det är verkligen inte många som får det. Därför tycker jag att Yepstr är så bra.

Man måste inte jobba fyra gånger i veckan, man behöver inte ens jobba en dag. Det går att jobba en gång i månaden, exakt dom tiderna man kan och vill. Det är det jag tycker är så himla smidigt. Och det är nu i min ålder som folk börjar jobba. Det räcker såklart med studiebidraget man får, men många vill ha mer. Och jag är en av dom.

Jag spenderar mycket pengar på fika, mat, bio och andra aktiviteter man gör med vänner. Jag vet att det låter klyschigt, men på riktigt så vet jag inte vad jag hade gjort utan Yepstr. Det är därför jag försöker sprida runt appen till så många ungdomar jag kan. Och när jag får chansen försöker jag visa appen till föräldrar.  

Framtiden

Allt jag har gjort på Yepstr kan jag sätta på mitt Cv. Jag tror att Yepstr bara har gjort positiv inverkan på mitt liv, jag verkligen blivit bättre människa, mer vänlig och sympatisk. I framtiden kommer jag definitivt vara en bra ledare. En ledare som bryr sig om alla och bara vill människor väl.

Dessutom har jag blivit så mycket mer social, vilket absolut kommer hjälpa mig i framtiden. Jag är så nöjd över allt jag har gjort och jag hoppas att jag bara ska göra mer och mer uppdrag, och lära mig så mycket mer. 

Jag är så tacksam att Yepstr finns och jag hoppas verkligen att fler ungdomar laddar ner appen och verkligen använder den!

/Rebecca

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Läs mer
Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Läs mer
Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Läs mer
Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Läs mer
Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Läs mer
Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Läs mer
Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Läs mer
Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Läs mer
Dela artikeln: