background-shape

Lekar till barnkalas – barnens favoriter!

・ Barnlekar
tag
Börjar dagen närma sig? Är det snart dags för ditt barns födelsedag? Rusta dig inför festligheterna med barnens bästa lekar till barnkalas!
Barnkalas - dekorationer

Det här med barnkalas kan väcka en skräckblandad förtjusning hos många föräldrar och vuxna. Barnkalas innebär många barn på samma ställe, många upprymda och glada barn på samma ställe. Ja, det blir lätt högljutt och stojigt. Finns det då några knep för att fixa ett lyckat och lugnt barnkalas? Tveksamt, men att se till så att man planerar in ett par lekar som barnen gör tillsammans är ett bra knep att organisera och samla gruppen. Här hittar du tips på bra lekar till barnkalas för barn i alla åldrar!

Hitta barnvakt idag

Förberedelser är A & O

För att överhuvudtaget lyckas hålla ordning på en massa barn i samma rum är det viktigt att förbereda saker och ting. Och då handlar det inte bara om att förbereda lokalen eller maten, utan också just aktiviteter. Lekar. Se till så att du har några lekar för mycket, och tänk noga igenom vilka lekar som funkar rent platsmässigt, och vilka som passar för barnens ålder.

Lekar till barnkalas

Lekar till barnkalas för de allra minsta

Björnen sover

Ett barn, ”björnen”, ligger mitt på golvet och låtsas sova. De andra går runt i en ring och sjunger ”Björnen sover”. När de kommer till sista raden ”… honom aldrig trooooo”, vaknar björnen och försöker ta någon av de andra. Den som blir tagen får vara björn i nästa omgång.  

Skattjakt

Den här leken passar bäst om kalaset är utomhus, men den funkar även om ni har en större lokal. Det krävs lite mer förberedelse, eftersom du behöver gömma sakerna i förhand, men en skattjakt brukar vara riktigt poppis, så det är en lek värd sin extratid.

Vad du vill att skatten ska vara bestämmer du själv. Det kan vara godis, frukt, kalashattar, kalastutor, eller andra saker som barnen kan leka med. Är du lite extra klurig kan du förse barnen med en skattkarta, annars kan du ge dem olika ledtrådar om var skatten eller skatterna finns.

Fiskedamm

Det här är perfekt att ha som sista-lek, precis innan barnen ska gå hem. I alla fall om planen är att de ska få varsin godispåse.

Sätt upp ett skynke i en dörrpost eller med hjälp av en klädställning, och sätt ett snöre på en pinne så att det blir ett metspö. Låt barnen, ett åt gången, få kasta linan över skynket och ”fiska”. Se till så att du, utöver godispåsarna, har lite roliga grejer som barnen kan få som bottennapp (typ en strumpa, en toarulle eller en sko) innan de får det riktiga nappet.

Lekande barn - kalas

Lekar till barnkalas för barn från 5 år

Dansstopp

Till den här leken behöver du musik och en fri yta som barnen kan vara på. Se till så att du har gjort en spellista med låtar som barnen gillar. Barnen sprider ut sig och när musiken sätts på dansar de, och när musiken stängs av ska de stå blixtstilla. Den som stannar sist åker ut. Fortsätt tills det bara är en ensam vinnare kvar. 

Charader

Den här leken passar allra bäst om barnen känner varandra väl. Se till så att du anpassar det som barnen ska gestalta efter ålder och förståelse, så att det inte blir för svårt. Eller för lätt. Är barnen lite äldre kan du låta dem skriva lapparna själva.

Beroende på barnens ålder kan de delas in i lag som tävlar mot varandra, eller så kan man låta ett barn visa charaden och låta alla andra gissa.

Simon säger

Se till så att barnen har gott om plats, och utse en person som är ”Simon”. Är barnen lite yngre är det smart om en vuxen är Simon. Är barnen lite äldre kan en av dem vara det. Simon säger sedan saker som de övriga ska göra, exempelvis: stampa med en fot i golvet, klappa med händerna, eller hoppa på ett ben. Så länge det inleds med ”Simon säger” så ska gruppen göra som Simon säger. Men säger Simon inte ”Simon säger” utan bara ”hoppa på ett ben” ska man inte följa Simons order. Leken kan göras antingen med att man åker ut om man gör fel, eller att leken bara fortsätter.

Hela havet stormar 

Till den här leken behöver du musik och nästa lika många stolar som barn. Ställ stolarna på två rader med ryggarna mot varandra, och se till så att det finns utrymme att gå runt dem. Det ska finnas en stol för lite. Barnen ställer sig i en ring runt stolarna, och när musiken sätts på springer de runt stolarna på led. När musiken stannar ska de sätta sig. Den som blir utan stol åker ut. Man tar då bort en stol (så att det hela tiden finns en för lite), och leken fortsätter tills det bara är en vinnare kvar.

Ett hett tips på bra låt för den här leken är Popcorn – en klassiker! 

Limbo

Det här är en sann favorit som uppskattas av barn i alla åldrar. Och vuxna också för den delen. Allt du behöver är en pinne, en lång kvast funkar toppen, och musik.

Två personer håller pinnen i varsin ända, till en början ganska så högt upp i luften. Barnen ställer sig på ett led och ska sedan gå under pinnen utan att huka sig eller ducka. Man måste böja ryggen bakåt för att ta sig under. Det är enkelt till en början, men blir svårare och svårare då man sänker pinnen ett par centimeter allteftersom alla går under den. Nuddar man pinnen, eller ramlar så åker man ut. Leken fortsätter tills man har en stolt vinnare.

Barnkalas - dekorationer

Hur många lekar är lagom?

Det är alltid smart att ha planerat för många lekar, och istället stryka några, än att ha planerat för få och stå där med en massa glada, energiska barn och massa tid kvar tills föräldrarna kommer. Så till ett barnkalas som är 1,5-2 timmar, är det smart att planera 5 lekar. Känn sedan av barnen och anpassa tiden för varje lek efter hur den landar hos dem. Kanske vill de leka en lek jättelänge, och en annan en kortis. Försök inte med en lek ”bara för att”, det funkar aldrig.

Hitta barnvakt idag

vår blogg hittar du en massa tips som har med barn och kalas att göra. Du kan läsa om hur du lyckas med barnkalaset, ta del av recept på grymma tårtor du kan göra själv och enkla maskeradkläder du kan pyssla ihop hemma.