Barns utveckling 0-1 år - de sju "sprången"

28/8/2020

Att bli förälder innebär tusen nya saker att lära sig, att förhålla sig till, och att försöka förstå. Trots att man har haft flera månader på sig att förbereda sig, kan dagen, när den väl kommer ändå kännas överrumplande – man har blivit förälder, och livet har förändrats, för alltid. Så vad händer då under barnets första tid? Här kan du läsa om barns utveckling 0-1 år.

Bebis håller hand - barns utveckling 0-1 år.

Barns utveckling 0-1 år

Utvecklingen hos ett barn under det första levnadsåret är otrolig! Barnet lär sig inte bara att se, höra, känna, smaka, utan det börjar också förstå vad det ser, hör, känner och smakar på. Utvecklingen sker i vad man kallar för ”språng”, och under det första året sker det inte mindre än SJU sådana språng. Kort och gott – det händer mycket med barns utveckling 0-1 år!

Viktigt är dock att komma ihåg är att alla barn – alla barn – är olika. Vissa barn utvecklar motoriken först och går tidigt, medan andra lär sig prata tidigare och gå lite senare. Det är lätt att hamna framför datorn och googla ”när lär sig barn gå” för att kolla hur sitt barn ligger till, men jämför aldrig ditt barn med ett annat – var trygg i att ditt barn utvecklas i sin egen takt, precis såsom det ska. Och är du orolig så finns det mycket utförlig information att läsa på: 1177.

De sju sprången för ett barns utveckling 0-1 år är dock så pass allmänna att de gäller för de allra flesta barn.

De sju utvecklingssprången

4–5 veckor

Här sker det första språnget, och det kan gå på en dag eller pågå under flera dagar. Barnet, som sovit mycket under den allra första tiden, och kanske till och med till största del haft ögonen slutna, börjar nu vara vaket mer och synen utvecklas så att det lättare kan fokusera blicken på människor och ta in saker i sin omgivning. Tarmar och mage har nu börjat vänja sig vid att behöva ta hand om maten, och många barn kräks och rapar inte längre lika ofta.

Barnet kan under det här språnget ibland bli lite extra känsligt och skrika och sova lite oroligt. Det bästa är att fortsätta att ge barnet så mycket närhet det bara går. Fortsätt gärna med hud-mot-hud.


8 veckor 

Det här språnget handlar om förändringar i hjärnans aktivitet, och kan pågå i alltifrån några dagar till flera veckor. När det här språnget tar vid, har barnet lärt sig le, och gör det gärna ofta. Synen är utvecklad så att barnet nu kan ta in omgivningen mer och mer, och urskilja skuggor och ljus. Det kan också känna igen former, mönster och strukturer.

Förändringarna i hjärnans aktivitet innebär också att de bättre lär sig att kontrollera sina rörelser och sin kropp. De upptäcker sina fingrar och tår, och förstår att de tillhör kroppen, och försöker att börja använda dem medvetet.

Leende bebis - barns utveckling 0-1 år


2 ½ – 3 månader

Barnet börjar försöka kommunicera med olika ljud, och dess rörelser börjar ännu smidigare. Alla sinnen utvecklas vidare, men i detta steg är det framförallt synen som förbättras. Barnet kan nu följa saker med blicken, även på avstånd. Förmågan att uppfatta ljud blir bättre, och barnet kan nu uppfatta olika tonlägen, volym, och förstå varifrån ett ljud kommer. Det börjar ofta experimentera mer med sin egen röst.

Du kan främja ditt barns utveckling genom att prata mycket med det, och visa det olika saker.


4 månader

 Det fjärde utvecklingssprånget är ett lite större språng, och kan pågå i upp till sex veckor. Barnet börjar nu förstå omvärlden än mer och undersöker vad som händer när de gör vissa saker. Exempelvis kan det sträcka sig efter en leksak, grabba tag i den, titta på den, vända på den, och stoppa den i munnen för noggrann undersökning om hur den smakar och känns. Det kommunicerar mer och mer med olika ljud.

Detta språng innebär en intensiv fysisk utveckling. En del barn kan nu vända sig från mage till rygg och tvärtom. Leksaker brukar bli intressanta under det här språnget, de får gärna vara gjorda i olika material, som känns olika både i händer och mun.

Bebis med valp - barns utveckling 0-1 år


6 månader

Även detta språng kan pågå under flera veckor.  Vissa barn kan nu sitta själva eller med stöd. Barnet har nu börjat uppfatta sig själv i relation till andra, och lär sig att det är litet och omvärlden stor. Det kan också bli smärtsamt medveten om avståndet mellan sig själv och sina föräldrar som ibland kan uppfattas som skrämmande, och göra barnet lite oroligt. Det kan därför behöva lite mer närhet, bli lite blygare, och ha svårt att sova.

Bli inte helt chockad om ditt barn nu förstår när du säger att leksaksbilen ligger bredvid sängen – barnet förstår nu begrepp som på, under, bredvid och i. Det börjar också förstå orsak och verkan. Det börjar helt enkelt bli mer medveten om hur saker och ting fungerar.

Att låta barnet utforska en kökslåda på egen hand brukar vara en uppskattad aktivitet.


9 månader

Det här språnget kan sträcka sig mellan tre-sex veckor, och innebär ofta en stor fysisk bedrift – barnet kan förflytta sig på egen hand! Vissa kryper, andra ålar eller hasar sig fram. Barnet förstår ord och känslor, och att världen består av en massa olika saker som kan delas in i grupper och kategorier. Det kan till exempel förstå att en katt på en bild är samma sak som en katt som går förbi utanför, även om katten på bilden är rosa och den utanför svart. Barnet börjar hänga med på riktigt helt enkelt!

Du kan nu ge ditt barn enkla instruktioner och räkna med att barnet förstår och kan göra som du säger. Samtidigt håller barnet på att bli mer självständigt i och med att det nu kan ta sig från plats A till plats B på egen hand, och ibland även resa sig upp mot möbler. Denna nya motoriska färdighet innebär att de ofta kan drömma mycket, sova oroligt och behöva extra trygghet.

Klossar eller saker som kan plockas isär är bra tips, och sångstunder med rörelser uppskattas ofta. Barnet undersöker gärna olika typer av konsistenser, och det är ofta här barnets kärlek till att trycka på knappar inleds.

Barn med kloss - barns utveckling 0-1 år


11 månader, sista språnget

I det här språnget börjar vissa barn ta sina första stapplande steg. Andra barn har kanske redan börjat gå, och för vissa dröjer det ytterligare några månader. Barnet övar och förbättrar alla de färdigheter det besitter. Språket, kroppen och medvetenheten kring sig själv utvecklas mycket. Barnet kan nu lära sig sakers händelseförlopp och förstå vad som hänger ihop. Exempelvis att pyjamasen hänger ihop med att sova, eller att man startar tvättmaskinen genom att trycka på knappen.

Barnet pekar och försöker ofta kommunicera vad saker och ting heter. Även om orden ofta är samma för flera olika saker, är barnet nu på god väg att utveckla språket.

Involvera gärna barnet i vardagssysslor som att städa, tvätta eller diska – det tycker om att få hjälpa till.

Vill du läsa mer ingående kring barns utveckling 0-1 år, så hittar du det här:

Vi föräldrar - barns utveckling

Barnlandet - barnets första år

Få mer information med hjälp av appar

Utvecklingen hos barn är (som sagt) väldigt individuell, och de sju sprången kan byta plats och infalla några veckor tidigare eller senare än vad guiden säger. Det finns appar där du kan följa ditt barns olika utvecklingsfaser och få mer information om varje fas.

Här hittar du en guide till de 9 bästa apparna just nu!

psykologiguiden kan du läsa ännu mer om barns utveckling.

Här kan du läsa vidare om barns utveckling 1-2 år och talsvårigheter.

vår blogg  har vi samlat en massa texter som har med barn att göra. Du kan bland annat lära dig allt om HLR för barn, läsa om autism och adhd,och få tips om vad du kan göra om ditt barn drabbas av vattkoppor, förstoppning eller någon annan barnsjukdom.

Du hittar även recept på goda tårtor och maskeradkläder du lätt kan göra själv!

Om du någon gång känner att du är i behov av en välbehövlig paus från moder- och/eller faderskapet och skulle behöva lite egentid, visste du att du kan välja bland över 3000 duktiga barnvakter i vår app Yepstr? Ladda ner appen redan idag och kom i kontakt med pålitliga barnvakter i ditt närområde. Barnpassning har aldrig varit så smidigt och enkelt!

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: