Barnsånger – vilka minns du?

12/2/2021
Barnsånger|Barnsånger|barnsånger|Barnsånger|Barnsånger|Barnsånger

Barnsånger har sjungits i alla tider och är ett naturligt sätt att överföra traditioner, utveckla barnens färdigheter och att skapa förtroende mellan barnet och den som sjunger visan. Redan barnet i mammans mage reagerar på röster och sånger är något som de flesta, för att inte säga nästan alla barn tar intryck från väldigt tidigt.

Kända äldre samlingar med barnvisor som Nu ska vi sjunga och Sjung med oss, Mamma!, där vissa av de än idag mest älskade sångerna publicerades för första gången, är värdefulla kulturskatter. Idag kan du lyssna på alla klassiska barnsånger via streamingtjänster som YouTube och Spotify. Vill du lära dig noterna för att kunna spela dem brukar de vara lätta att hitta.

Olika typer av barnsånger

Visor för barn är en väldigt bred kategori av sånger. De brukar därför delas in i flera mindre grupper med sånger som har olika ändamål och som kan vara ganska olika sinsemellan. Här har vi valt att dela in dem i fyra olika typer av barnvisor:

  • Vaggvisor
  • Sånger och ramsor för språkträning
  • Kristna barnsånger
  • Visor för motorik- och rörelselekar
Barnsånger

Vaggvisor

Många sånger för barn har till uppgift att få barnet att komma till ro och somna snabbare. Sådana visor finns i de flesta kulturer och har en mycket lång tradition. Ofta sjungs de medan barnet gungas eller vaggas till sömns. Kombinationen av rörelsen och ord som upprepas på ett lugnt sätt gör dem väldigt effektiva. Något som är intressant med vaggvisor är att de, framförallt på 1800-talet, ofta komponerades av kända tonsättare som Johannes Brahms och Frédéric Chopin. Sånger som “Nu i ro” hör till den klassiska musikens odödliga pärlor. Det säger något om vaggvisans höga status i den västerländska kulturen.

Sånger och ramsor för språkträning

Barnsånger innehåller ofta ordkombinationer som är roliga och lagom svåra för ett barn att sjunga eller rabbla. Det är sånger som är tänkta att sjungas av eller med barn snarare än för dem. De ger viktig språkträning och kan göra så att barn blir benägna att utforska språket. Samtidigt kan de öva upp specifika förmågor, som att säga r eller andra ljud som barn kan ha lite svårt för när de nyligen börjat prata.

Kristna barnsånger

Många barnsånger, inte minst äldre sådana, bygger på kristna berättelser. De var en typ av lovsånger där gud prisas, eller fungerar som en slags bön där den som sjunger visan ber om frid för barnet. Det kan också vara sånger som handlar om Jesus och som är så pass enkla och tydliga att ett barn kan ta in budskapet. Tryggare kan ingen vara, är en av de mest kända svenska barnpsalmerna.

Visor för motorik- och rörelselekar

En annan typ av barnsånger är gjorda för att barnen ska röra på sig samtidigt som de sjunger och på så vis öka sin koordination och andra viktiga förmågor. Prästens lilla kråka är ett bra exempel på en sådan sång. Barnen brukar kikna av skratt samtidigt som de försöker sjunga med och slinka än hit och än dit innan de till slut far i diket.

Barnsånger

De mest kända barnvisorna på svenska

Vi har redan nämnt ett par riktigt kända svenska sånger för barn, här är ytterligare några, från olika tidsepoker, som det nästan hör till allmänbildningen att ha sjungit:

  • Byssan lull
  • Bä bä vita lamm
  • Sov du lilla videung
  • Imse vimse spindel
  • Lilla snigel
  • Mors lilla Olle
  • Okända djur
  • Det gåtfulla folket

Byssan lull är en klassisk vaggvisa som är skriven av Evert Taube och som spelats in av många stora svenska artister. Bä bä vita lamm är faktiskt en sång som bygger på en engelsk ramsa översatt till svenska av August Strindberg. Den har sedan bearbetats av Alice Tegnér och blev snabbt en klassiker när den trycktes i slutet av 1800-talet.

Sov du lilla videung är en klassiker från 1869 som skrevs av Zacharias Topelius. Den var från början en del i en barnpjäs och har spelats in på skiva många gånger. Den är helt enkelt odödlig med sin poetiska skildring av vintern och våren från en videbuskes perspektiv.

Imse Vimse spindel är en visa som sjungs med rörelser tillsammans med små barn för att de ska öva upp sin motorik. På danska heter visan “Lille Peter Edderkop” och engelska “Itsy bitsy spider”. Vem som komponerat sången är okänt, den publicerades i samlingen Nu ska vi sjunga 1943. Lilla snigel är en anna visa gjord för små barn som tycker det är väldigt spännande att leva sig in i sången under den dramatiska finalen; “...lilla snigel akta dig, annars tar jag dig!”. Lilla snigel gavs ut i Våra visor, del 1957. Mors lilla Olle är en en annan vis av Alice Tegnér, inspirerad av en verklig händelse då en pojke i Dalarna, knappt två år fyllda, matade två björnungar med lingon och lade sig för vila jämte dem, utan att björnhonan gjorde honom något. 

Okända djur och Det gåtfulla folket är två sånger med text av Beppe Wolgers och musik av Olle Adolphson. De brukar även uppskattas av lite äldre barn, och deras föräldrar.

Barnens visor kommer man ihåg

Även om du inte sjungit någon av de barnsånger vi tagit upp på många år är chansen rätt stor att du kan texterna till flera av dem utantill. Det är ju sånger man ofta sjunger många gånger och kanske har hört under en period i livet då vi inte glömmer saker lika snabbt som när vi blivit vuxna.

Barnsånger
Bild: astridlindgren.com

Astrid Lindgren är en av våra främsta författare av barnsånger

Många tänker, med rätta, på Astrid Lindgren som en av de främsta barnboksförfattarna i världen. Men faktum är att odödliga visor är en mycket viktig del av hennes främsta verk. Nog kan du nynna på Hujeda mej eller Du käre lille snickerbo, som förekommer i berättelserna om Emil, eller Idas sommarvisa som sjungits av så många barn på skolavslutningar. Dängorna Här kommer Pippi Långstrump och Sjörövar Fabbe är bara två av många exempel på visor som är från filmerna om Pippi. Många av sångerna som Astrid skrev texten till tonsattes av mästaren Georg Riedel. Samarbetet har lett till många moderna klassiker.

Vill du läsa mer om barnsånger? På vår blogg hittar du fler artiklar på ämnet, som till exempel fem roliga sånger med rörelser till, och texterna till de mest omtyckta vaggvisorna.

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln: