background-shape

Lekar till fest – här hittar du 9 favoriter!

・ Fest och Event
tag
Har du bjudit in vännerna till fest? – vad kul! Här hittar du de mest uppskattade lekarna som inte lämnar någon besviken!
Festdekorationer

Att bjuda in till fest är något som många tycker är väldigt roligt. Att samla sina vänner för att fira födelsedag, första dagen på sommarlovet – eller vad som helst egentligen – tackar man ju inte nej till! Här hittar du tips på roliga lekar till fest som brukar vara riktiga stämningshöjare på vilken tillställning som helst!

Hitta extrajobb

9 grymma lekar till fest

Norsk karaoke

Det här är en rolig lek att göra om man inte är alltför många deltagare. Det du behöver är en mobil med tillgång till musik, och ett par hörlurar. Man kan antingen tävla i par, eller i större lag.

Utse en person till lekledare. Det är hen som väljer ut låtarna och tar tid, så hen är inte med och tävlar. En person från något av lagen sätter på sig hörlurarna och är alltså den enda som hör den utvalda låten. Uppgiften är sedan att få sitt lag att gissa rätt på vilken låt det är genom att härma den. Man får inte sjunga eller säga några ord, det gäller att låta och nynna så att ens lagkamrater förstår vilken låt det är. Hinner de gissa rätt innan tiden går ut får de poäng, om inte får motståndarlaget chansen att svara. Laget som gissar rätt får poäng. Turen att härma låt går sedan över till någon i det andra laget.

Tjej med hörlurar - lekar till fest
Pussa kortet

Den här leken kräver seriös närkontakt, så var beredd på mys och pinsamma sekunder! Allt du behöver är ett spelkort från en kortlek, och deltagare som inte är rädda för att närma sig varann. Är ni många kan ni dela upp er i två lag.

Alla deltagare ställer sig i en ring, och sedan ska kortet skickas runt i ringen. Kortet sugs, ”pussas”, fast på läpparna på den som börjar skicka det, och ska sedan tas emot och skickas vidare på samma sätt hela vägen runt i ringen, från person till person. Kortet ska transporteras hela vägen tillbaka till startpersonen, men man får alltså bara använda munnen! Den här leken brukar resultera i både skräckblandad förtjusning, och många skratt.

Skicka apelsinen 

Tycker du att pussa kortet låter lite väl närgånget kan du istället ta en apelsin eller en mjuk boll i samma storlek och skicka den runt i ringen. Apelsinen ska då placeras under hakan och tas emot och skickas vidare på samma sätt hela vägen runt. Självklart får man inte använda sina händer!

Partyhattar
Musikquiz

Den här leken kan göras väldigt enkel, eller lite svårare. Det beror helt enkelt på hur mycket tid du vill lägga på förberedelser. Antingen kan du utse en person som under festen väljer ut ett par lite mindre kända låtar som övriga deltagare sedan ska gissa vem som gjort och titeln på. Eller så lägger du ner lite mer tid på det och går djupare in på artist, genre och årtal.

Oavsett svårighetsgrad brukar detta vara en väldigt uppskattad aktivitet!

Limbo

Det här är en klassiker när det kommer till lekar till fest. Och en svårslagen sådan! Allt du behöver är en pinne och en grym spellista. Att ha lite plats att vara på är också bra.

Två personer håller i varsin ända av pinnen, resten ställer sig på ett led. När musiken spelar ska var och en ta sig under pinnen utan att huka sig eller ducka. Börja med pinnen ganska så högt upp i luften, och sänk den sedan ett par centimeter allteftersom alla tagit sig under. Ramlar man, eller nuddar pinnen, är man ute. Leken fortsätter tills det står en ensam vinnare kvar.

Sanning eller konka 

Även den här leken har funnits sedan urminnes tider, men den blir aldrig gammal.

Sätt er i en ring och utse en person som startar leken. Denne frågar sedan valfri person ”sanning eller konka”, och personen svarar. Säger hen ”sanning” får den svara på en personlig fråga som ställs av lekstartaren. Och man måste tala sanning. Säger hen ”konka” får lekstartaren bestämma något som personen måste göra. Ofta brukar detta vara att exempelvis pussa eller krama någon av de andra deltagarna.

Festdekoration
Charader

En tidlös aktivitet som fortsätter vara en riktig favorit – det är få saker som kan locka till skratt som när folk ska förklara något utan att använda ord!

Till det här behöver du ha förberett lappar med saker som deltagarna ska gestalta. Det kan vara ett yrke eller en hel mening.

Utse en lekledare/domare, som delar in gruppen i två lag. En person från det ena laget drar en lapp och ska sedan få sitt lag att förstå vad som står på lappen utan att säga något. Man får bara använda kroppen. Lekledaren tar tid, och klarar laget att gissa rätt får det ett poäng. Går tiden ut, går turen över till det andra laget.

Uppgiftsleken

Den här leken passar allra bäst på en middag, och brukar leda till många skratt och konstigheter. Det krävs lite förberedelser, du behöver nämligen komma på ett uppdrag till varje person. Det kan exempelvis vara:

  • Avsluta varje mening med ”liksom”
  • Håll 3 tal om fåglar under middagen
  • Få alla att hoppa ett steg till höger
  • Ställ dig upp och skrik ”skål” varje gång din granne säger ”liksom”

Skriv uppdragen på lappar och dela antingen ut dem när gästerna kommer, eller lägg dem under deras tallrik. Senare under kvällen får alla gissa vilka uppdrag de andra haft. 

Frågesport

Även den här klassikern kvalar in till topplistan över lekar till fest. Den kräver lite förberedelser, men brukar vara väldigt uppskattad. Extra roligt är det om frågorna exempelvis handlar om den som fyller år. Kul är också att slänga in lite överdrifter eller konstiga svar bland svarsalternativen, och se till att någon fråga faktiskt har ett märkligt (sant) svar. Vill man inte ha det så personligt kan frågorna istället handla om musik, sport, kultur eller liknande.

Gruppen delas in i lag som får varsitt frågeformulär. En lekledare läser frågorna och ger tre svarsalternativ: 1, X eller 2. Ett av alternativen stämmer. Laget med flest rätt svar vinner.

Hitta extrajobb

vår blogg hittar du en massa tips om olika saker. Du kan läsa om våra 10 bästa flyttips, och få hjälp att hitta rätt jobb med någon av våra guider.