background-shape

Smoking, kavaj och mörk kostym – klädkoder du vill ha koll på

・ Fest och Event
tag
Vad menas med dresscode udda kavaj och är det verkligen okej att bära vit klänning på ett bröllop? Att hålla koll på klädkoder är inte alltid så enkelt. Vi har därför sammanställt en guide för att kunna ge dig svar på de vanligaste frågorna.
Klädkoder

Har du blivit bjuden på ett bröllop i sommar? Vad roligt! Då har du nog också lagt märke till något kallat klädkoder som ofta förekommer i inbjudningskortet. På större fester och tillställningar är det nämligen inte ovanligt med bestämda klädkoder. Och syftet med dessa är att förenkla och guida dig i ditt val av kläder. Hur bra? Att gissa sig till vad värden eller värdparet förväntar sig att sina gäster ska bära är ju bara supersvårt. 

Dock kan dessa korta begrepp som kavaj, frack och sommarfin vara lite svåra att tyda och behöver ofta en längre förklaring för att man ska förstå dem helt rätt. Nedan går vi igenom de vanligaste klädkoderna och vad som gäller för både honom och henne. 

Hitta extrajobb

Klädkoder

Klädkod: kavaj

När man läser kavaj kanske man tror att det bara är att slänga på sig en kavaj ovanför valfri outfit, men så är (tyvärr) inte läget. Kavaj betyder hel kostym, där byxorna och kavajen har samma färg och material. Till skillnad från klädkoder som mörk kostym kan du bära en i en ljusare variant. Så varför inte passa på att klä dig i en beige linnekostym på sommarfesten? Eller en mönstrad variant på nyårsfesten? Till kavajen bär du slips eller fluga. 

Om du är kvinna kan du välja mellan klänning, kjol eller byxdress. Om du bär kjol får den gärna vara knälång eller sluta vid ankeln. Tänk finklätt men något mer casual än en aftonklänning.   

Klädkod: mörk kostym 

Här får du välja mellan en mörkgrå, mörkblå eller svart kostym. Matcha med vit skjorta och en fluga eller slips. 

Traditionellt sätt ska kvinnorna bära klänning eller kjol, men de får inte vara längre än en långklänning och inte heller kortare än knäna. Axlarna ska vara täckta. Många tycker också det är okej att bära en festlig outfit bestående av byxor och topp eller en jumpsuit. 

Klädkod: smoking

Smoking betyder smoking. Så även om du har en frack eller en svart kostym hemma, så går de tyvärr bort som alternativ. Dock kan det vara värt att investera i en klassisk smoking då designen knappt förändrats de senaste generationerna. Din son, eller ditt barnbarn kommer alltså med stor sannolikhet kunna bära din smoking i framtiden.  

Färgen på smokingen ska vara mörkblå, mörkgrå eller svart (där svart och midnattsblå är mest klassiskt). Till det bär du en vit skjorta och en svart fluga. 

För damerna gäller en knälång eller hellång klänning. 

Klädkoder

Klädkod: udda kavaj

Här får du matcha underdel och överdel lite hur du vill. Färger och material måste inte vara samma – vilket är fallet när klädkoden är kostym. Så passa på att gå loss på några festliga byxor, en kort- eller långärmad skjorta och släng på dig en kavaj, så är du gott som redo. 

För tjejerna är det bara att tänka finklätt – oavsett om du är sugen på att bära byxor, kjol eller klänning. Jeans kan dock uppfattas för casual men kan gå bra på ett mindre formellt event. Välj då ett par i mörkare nyans och bär en fin topp till. 

Klädkod: frack

Frack, som går under benämningen högtidsdräkt, är den mest formella klädseln du kan bära. Tänk Nobelfesten! Så här är det en svart eller midnattsblå frackrock som gäller, med tillhörande byxor, vit frackskjorta, vit fluga, och en vit väst. Skorna ska vara svarta läderskor. Men vet du vad? Om du har en folkdräkt, nationaldräkt eller en militär högtidsdräkt så går det lika bra att bära. 

För kvinnor är det längden på klänningen eller festkjolen som är det viktigaste. Och den ska vara golvlång. Gillar du handskar? Kul! Den ganska ovanliga accessoaren är nämligen tillåten när det står frack på inbjudningskortet.

Klädkod: sommarfin

Är faktiskt precis som det låter: sommarfin! Tänk en lite mer ledig men fortfarande välklädd outfit. Någon fin skjorta eller kavaj brukar fungera utmärkt. 

För tjejer är blus och kjol är en perfekt kombination. Eller något annat i samma nivå av uppklätt. 

Klädkoder

Klädkoder när det kommer till färg och bröllop

Förutom vad de olika klädkoderna betyder i form av plagg så är frågor gällande färg väldigt vanligt med – speciellt när det kommer till bröllop. För män är klassiskt sett mörka färger mer formella än ljusa. Så om du tvekar där är det bättre att välja en lite mörkare kostym än en för ljus. Annars är det dessa tre frågor som dominerar: 

Får man ha en vit outfit på sig på ett bröllop? 

Nej, den färgen är reserverad för bruden. Dock går lite mörkare beige, rosa och champange bra. Så satsa på det istället om du är sugen på en ljusare klädsel. 

Får man klä sig i svart?

Traditionellt sett så symboliserar svart sorg och brukar vara vanligt på begravningar. Så på grund av det kanske svart inte är bästa valet på en kärleksfest. 

Får man ha en röd klänning på ett bröllop?

Det finns en gammal myt som säger att en kvinna som bär en röd klänning på ett bröllop har haft en relation med brudgummen. Så om du vill undvika eventuella skämt från gästerna kan det vara en bra idé att använda den klänningen på ett annat kalas. 

Sist men inte minst när det kommer till klädkoder

Kolla med värden/värdparet om du är osäker när det gäller val av kläder. Vem vet, han eller hon kanske inte alls bryr sig om din klänning är kortare än till knäna eller om du bär en svart outfit på hans eller hennes bröllop. Om du inte får tag på värden: vänd dig till någon eller flera av gästerna och hör hur de tänker kring den angivna klädkoden. 

Hitta extrajobb

Källor: Damernas värld, Etikettdoktorn, Afound 

Intresserad av att läsa fler guider och artiklar med fokus på fest och event? I vår blogg hittar du en hel sida om bara det, kolla in!