background-shape

Blandraser – 5 hundar som är det bästa av två världar

dalmachshund - blandraser

Tänk dig att du får det allra bästa med en hundras, och sedan det allra bästa med en annan hundras – i en och samma hund! Det låter ju nästan för bra för att vara sant, men det är det inte. Hundarna i Sverige blir fler och fler, och det är allra vanligast att man har just en blandras. Kombinationerna är många, och resultaten är minst sagt spännande. Och ur-gulliga! Vilka blandraser finns det då, och hur ser de ut? Här är 5 hundar som verkligen är det bästa av två världar.

Hitta hundvakt idag

labradoodle - blandraser
Bilden kommer från waltzingdoodles.com

Labradoodle – en av våra populäraste blandraser

Som namnet antyder är detta är blandning mellan Labrador och Pudel, och förutom att den är mjuk och gullig, så har den väldigt fina rasegenskaper. Den har verkligen blivit en prefekt blandning! Det var i Australien som man ville ta fram en ledarhund för päls-allergiker – och resultatet blev en hund med labradorens egenskaper och pudelns icke-fällande päls.

En Labradoodle är utöver en utmärkt ledar- eller terapihund en perfekt familjehund! De är sociala, trygga, lugna, lättlärda och älskar allt och alla. Dessutom är det en frisk och sund ras, som många päls-allergiker kan leva med utan att få besvär av sin allergi.

Eftersom det är en blandras kan utseendet variera väldigt. Färgen kan vara alltifrån gräddvit till svart och mankhöjden varierar mellan 33-65 cm, och vikten mellan 10-40 kg.

Mer om labradoodles kan du läsa hos Moderna djurförsäkringar och labradoodle.se.

Cavapoo - blandraser
Bilden kommer från sv.point.pet

Cockerpoo – en av våra ”sportigare” blandraser

Uppstår det kärlek mellan en Cocker spaniel och en Pudel kan det resultera i en lockig, snäll och charmig liten Cockerpoo. Det var precis vad som hände i USA på 50-talet, och eftersom rasen har så många roliga och fina sidor, ökade den i popularitet och har sedan dess spridit sig runt om i världen. Till Sverige kom rasen på 90-talet och är idag en väldigt populär blandras.

En Cockerpoo är glad, smidig, snabb, uthållig och lättlärd. Den passar fint som familjehund i ett aktivt hem, och vill gärna hålla på med hundsporter såsom lydnad eller agility.

Även denna ras kan fungera för de som är känsliga mot pälsdjur, men ofta kan det skilja sig från hund till hund, så är du allergisk bör du avstå från att skaffa hund.

Storleken kan variera mycket och beror på vilken typ av pudel som blandas. En Cockerpoo kan väga alltifrån ett par upp till 40 kg, och mankhöjden kan variera från 20 cm och uppåt.

Mer om denna gullis kan du läsa på Moderna djurförsäkringar och cockapoo.se.

Goberian
Bilden kommer från petguide.com

Goberian – en riktig knockout

Det är inte lika lätt att luska ut vad detta är en blandning av bara utifrån namnet, men kanske kan du se på sötnosen på bilden? Just det – Golden retriever och Siberian husky! Det är inte bara sötfaktorn som når nya höjder av denna kombination, en Goberian är dessutom väldigt charmig, snäll, livlig och kärleksfull. Den kräver en hel del aktivering (den är trots allt till hälften husky), men så länge den tränas i tid kan den trivas i de flesta olika miljöer, och passar utmärkt som familjehund i en aktiv familj.

Huskyns rastypiska klarblå ögon kan slå igenom, men en Goberian kan även ha golden retrieverns bruna ögon. Färgen på pälsen kan variera mellan gyllenbrun till vit, grå eller brun-beige. Man vet aldrig riktigt hur resultatet blir, vilket har gjort rasen väldigt populär – din hund kan verkligen vara ”one of a kind”!

Mer om Goberian kan du läsa på petguide.com och puppytoob.com.

Cheagle - blandraser
Bilden kommer från loveyourdog.com

Cheagle – en rolig blandras

Denna lilla gullis är ett resultat av kärleken mellan en Beagle och en Chihuahua, och visst syns det? En Cheagle får ofta beaglens rastypiska täckning, men chihuahuans kropp. Så vill du ha en liten, bärbar hund med lugnare temperament kanske detta är blandrasen för dig! I och med sina föräldraraser (framförallt chihuahuan som ofta kan bli aggressiv mot andra hundar) behöver den social träning från tidig ålder för att lära sig möta andra hundar och människor. Får den rätt träning och aktivering är detta en perfekt sällskaps- och familjehund.

Som med alla blandraser kan kombinationerna bli väldigt olika. Vissa cheagles blir små, vissa blir större. Vissa blir mer beagle, vissa blir mer chihuahua. Mankhöjden varierar mellan 22-35 cm, och vikten från 4-5 kg och uppåt.

Mer om den här sötnosen kan du läsa här och på lovely-dogs.com.

Dalmachshund
Bilden kommer från thetalko.com

Dalmachshund – en unik liten kompis

Tack och lov att en Dalmatiner och en Tax blev kära, så att vi kunde få denna omåttligt söta blandras! Det finns väl knappast något gulligare? En Dalmachshund har inte bara fått Dalmatinens prickar, utan även rasens vänliga och livliga egenskaper. Detta tillsammans med taxens lättanpasslighet har skapat en social, modig, energisk och självständig hund som är otroligt lojal mot sin familj. (Visar sig dock att bilden egentligen visar en vanlig tax med merle, en sjukdom som gör att den tappar pigment och blir väldigt lik en dalmachshund).

Utöver sin självständighet är den väldigt intelligent, vilket kan innebära att den gärna gör lite som den vill. Men med rätt träning får du en hund som inte bara följer dig överallt, utan även lyder din minsta vink.

Utseendet skiljer sig mycket, och ingen Dalmachshund är den andra lik. Men det är en mellanstor hund med en mankhöjd på 25-39 cm och en vikt på 6-19 kg.

Mer om denna godbit kan du läsa här.

Cavapoo
Bilden kommer från mydogsinfo.com

Blandraser – bra att tänka på

Är du inne på att köpa en blandras har du säkert börjat kika runt och insett att det finns en hel del kombinationer att välja på. Nästan för många. Eller hur? Med tanke på att det finns 194 olika renraser i Sverige, kan man ju bara fantisera om hur många olika varianter av blandraser som faktiskt är möjliga. Och i och med alla hundars unika drag och personligheter kan ju de olika blandningarna skilja sig väldigt från varandra. Även om föräldraraserna är desamma. Kort och gott – det gäller att hitta rätt hund.

Innan du köper en blandras är det extra viktigt att du kollar upp uppfödaren ordentligt. I och med att efterfrågan på många av de populära blandraserna ökat har det dykt upp fler och fler oseriösa uppfödare, som man ska undvika. Det kan då handla om inavel eller andra genetiska problematiker. Se alltid till så att uppfödaren är seriös.

Mer information om blandraser och vad du ska tänka om du är intresserad av att köpa en hittar du på blandras.se. Där hittar du även svar på vanliga frågor kring blandrashundar.

Moderna djurförsäkringar hittar du fler gulliga blandraser.

Hitta hundvakt idag

vår blogg hittar du en hel del information om allt som har med hundar att göra. Du kan läsa mer om småhundar och stora hundar, jämförelser mellan Golden retriever och Flatcoated retriever, Golden retriever och Labrador retriever, Schäfer och Jämthund och Fransk bulldogg och Staffordshire bullterrier. Du hittar också tips på hur du kommer på det perfekta namnet till din fyrbenta bästis.

Söker du hundvakt? Då har du verkligen hamnat rätt! Ladda ner vår app och hitta en hundvakt redan idag!

tag
Om du fick se en Labradoodle, Cockerpoo, Goberian, Cheagle eller Dalmachshund skulle du förmodligen dö söt-döden. Det är nämligen några av de gulligaste hundarna som finns just nu. Och listan är inte slut där. Här kan du se några av Sveriges populäraste blandraser. Visst är de söta?