background-shape

Här är den smartaste hunden i världen – & några till!

border collie - smartaste hundarna

I världen idag finns det ungefär 500 olika hundraser, i Sverige 294. Alla har de olika egenskaper, färdigheter och användningsområden. Vissa raser är smarta, älskar att lära sig nya saker och förstår fort. Andra är lite dummare, trivs bättre på soffan och lär sig bara något nytt om de verkligen känner för det. Vilken är då den smartaste hunden? Här hittar du topp 10!

Hitta hundvakt idag

Jakten på den smartaste hunden

Hur tar man då reda på vilken hund som är smartast? Jo, man gör en studie såklart! Den kanadensiska psykologiprofessorn Stanley Coren lät hundtävlingsdomare bedöma 133 olika hundraser utifrån hur snabbt de lärde sig nya kommandon, och hur ofta de sedan lydde dem. Resultatet av studien kan man läsa i boken The Intelligence of Dogs.

Topp 10

Dessa 10 hundar lärde sig det nya kommandot efter max 5 försök, och lydde sedan minst 95 % av gångerna då kommandot sedan gavs.

  1. Border collie
  2. Pudel
  3. Schäfer
  4. Golden retriever
  5. Dobermann
  6. Shetland sheepdog
  7. Labrador retriever
  8. Papillon
  9. Rottweiler
  10. Australian Cattledog

Mer info om alla raserna hittar du här nedan.

Här kan du läsa mer om Corens studie.

Australian cattledog - smartaste hundarna

10. Australian cattledog – en klurig korsning

På tionde plats i jakten på den smartaste hunden kom den här gullisen – Australian cattledog. Precis som namnet antyder kommer rasen från Australien, och är en korsning av Collie och vildhunden Dingo. Resultatet blev minst sagt lyckat och rasen har varit en omtyckt vallhund sedan 1800-talet. Det här är en väldigt smart, modig och pålitlig kompis som tack vare sina vilda rötter kan ha stark vaktinstinkt och bli väldigt fäst vid sin familj. Lite kul kuriosa är att den innehar rekordet över rasen med längst livslängd – hela 29 år! Inte så pjåkigt va?

Rottweiler

9. Rottweiler – en robust kompis

Rottisen, en av många raser som härstammar från Tyskland, hittar vi på plats nio. Med sin 50-kiloskropp kan den skrämma till och med den mest hundvana, men faktum är att rasen fått oförtjänt dåligt rykte. Egentligen är detta en väldigt snäll, lojal och bevisligen även smart ras som passar utmärkt som familjehund. Den kan dock lätt bli dominant och kräver en hel del träning redan från tidig ålder, men får den det som den behöver har du en riktigt fin vän för livet.

Mer om Rottweiler kan du läsa här.

Papillon - smartaste hundarna
Bilden kommer från listor.se

8. Papillon liten men tuff

Den här lilla kompisen kommer från Belgien och Frankrike, och namnet betyder ”fjäril” (vilket ju måste ha med de stora öronen att göra!). Den här rasen gjorde sig känd redan under Renässansen och var ett populärt motiv att måla av. Till Sverige kom rasen på 1950-talet och är idag en väldigt uppskattad sällskapshund som lätt lär sig nya saker och lyder sin ägares minsta vink. Låt dig dock inte luras av dess litenhet – en papillon är tuff och väldigt beskyddande.

Labrador retriever

7. Labrador retriever den smarta familjehunden

Labradoren, Sveriges populäraste hundras är inte bara snäll, lojal och en fantastisk familjehund – den är alltså även riktigt smart! Rasen kommer från Kanada där den hjälpte fiskare att hoppa iland med förtöjningsrepen. När den senare kom till Europa användes den mycket i jakt. Idag är den inte bara en väldigt omtyckt sällskaps- och familjehund utan även en väldigt populär service- och narkotikahund, mycket tack vare sin intelligens, vänlighet och lydnad.

Mer om Labradoren kan du läsa här.

Shetland sheepdog

6. Shetland sheepdog den intelligenta mini-collien

Som namnet antyder kommer denna godbit från Shetlandsöarna där den hade som uppgift att passa grönsakslanden från inkräktare när torparna var borta och gjorde annat. Från början var rasen mindre och hade kortare päls, men den korsades senare med Collien för att se ut såsom den gör nu – som en mini-collie. Det här är en hund med många talanger, och passar in i de flesta sammanhang. Den gillar att lära sig nya saker och är ofta väldigt duktig på agility.

Dobermann - smartaste hundarna

5. Dobermann – en snäll tuffing

Det här sägs vara Rottweilerns föregångare och kommer även den från Tyskland. Den funkar bra som tjänstehund för poliser, räddningstjänsten eller väktare, då den förutom att den ser väldigt respektingivande ut är samarbetsvillig och lydig. En välmående Dobermann älskar att leka och är väldigt barnkär, så får den bara rätt träning och aktivering passar den precis lika bra som familjehund.

Golden retriever

4. Golden retriever – den söt-smartaste hunden?

På plats fyra hittar vi mångas favorit – den glada, sociala, nyfikna gyllene pälsbollen Golden retrievern (Sveriges näst populäraste hundras!). Rasen är från början är jakthund som hjälpte till att apportera vilt, men har idag blivit en riktig allround-hund. Och är alltså en av de allra smartaste hundarna! Med en golden har man aldrig tråkigt, den är med på allt, framförallt om det innefattar vatten, och den fullkomligt älskar alla den träffar. En bättre familjehund får man leta efter. 

Mer om Golden retrievern kan du läsa här.

Schäfer

3. Schäfer lojal & intelligent

Även den här rasen kommer från Tyskland, och snacka om att vara mångsysslare. Från början var det en renodlad vallhund, men tack vare sin intelligens och nyfikenhet kan Schäfern lära sig det mesta, och dessutom väldigt fort. Den används idag ofta som polis- och militärhund, men passar även utmärkt som familjehund (så länge den får träna ordentligt). Den är lättlärd, snäll och otroligt lojal mot sin familj. Söker du en vakthund finns det knappast någon bättre – en Schäfer skyddar dig till varje pris.

Mer om Schäfern kan du läsa här.

Pudel

2. Pudel – de näst smartaste hunden

Det är lite svårt att tro när man först ser den, men den här krulltotten är riktigt, alltså riktigt smart. Det finns till och med ett uttryck ”Smart som en Pudel” – inte så pjåkigt att vara så där söt och smart på samma gång, eller hur? Rasen har funnits sedan 1400-talet och har använts till alltifrån prydnadshund till tryffelsök och apportering. De är glada, sportiga och vill gärna vara i händelsernas centrum. En Pudel är en dröm för familjen, men man ska vara lite uppmärksam, tack vare sin intelligens kan den nämligen lätt manipulera både den ena och den andra.

Border collie - smartaste hunden

1. Border collie – den absolut smartaste hunden

I toppen över de smartaste jyckarna ligger vallhunden Border collie, som kan lära sig hela 1000 olika ord och kommandon! De har använts för att valla får i århundraden och är kända för sin intelligens, lydnad och vilja att lära sig nya saker. Border collien älskar att ha en uppgift att utföra och kan lätt bli understimulerad om den inte får den träning och aktivitet den behöver, vilket kanske inte så konstigt när den är så smart?

Hitta hundvakt idag

Mer om alla hundraser hittar du på Svenska Kennelklubben och Purina.

vår blogg hittar du massa bra information om allt som har med hundar att göra. Du kan läsa mer om små och stora hundar som passar barnfamiljen,  och hur hundar visar kärlek. Du hittar också de 5 sötaste blandraserna, och tips på hur du kommer på det perfekta namnet till din fyrbenta bästis.

tag
”Sitt”, ”ligg”, ”tass” och ”stanna”, är fyra ganska så grundläggande kommandon man kan lära sin hund, och saker som de allra flesta hundraser klarar av. Men hur snabbt de lär sig, och hur ofta de lyssnar till kommandon skiljer sig väldigt mycket från ras till ras. Här hittar du de 10 smartaste jyckarna!