Hur länge är en hund dräktig? - symptom & förlopp

18/12/2020
valpar - hur länge är en hund dräktig||||goldenvalpar - hur länge är en hund dräktig|dräktig hund||valpar|

Att skaffa valp blivit riktigt poppis den senaste tiden. Det är många som är intresserade av att skaffa en ny liten familjemedlem. Inte så konstigt förstås, det är ju svårt att låta bli. Men hur går det då till innan den nya lilla kompisen kan välkomnas till familjen? Hur länge är en hund dräktig? Och hur länge är den där gulleplutten så där liten och söt? Här har du svaren!

Dräktighetstiden för en tik

Hur länge är då en hund dräktig? Jo, i ungefär nio veckor, men antalet dagar kan variera mellan 56-68 dagar. Anledningen till att det kan skilja ett par dagar är att man börjar räkna dräktighetstiden från den dagen då parningen sker. Och eftersom man inte alltid helt säkert kan veta vilken exakt dag tiken har ägglossning, kan själva befruktningen ske senare. En annan faktor som spelar in är antalet valpar – är det fler valpar i magen blir dräktighetstiden kortare. Men alla hundraser är alltså dräktiga lika länge.

dräktig hund
Bilden kommer från royalcanin.com

Hur länge är en hund fertil?

En hunds fertilitet börjar när tiken löper för första gången. Detta sker oftast någon gång när hunden är mellan sex månader och ett och ett halvt år.  De allra flesta tikar löper sedan två gånger om året, men detta kan variera. Vissa löper kanske bara en gång per år, och andra fyra. Det är individuellt. Löpens längd kan vara alltifrån en vecka upp till tre veckor, och de mest fertila dagarna infaller när tiken löpt i minst två dagar.

Allt eftersom hunden blir äldre avtar löpande och fruktsamhet, men när en tik slutar löpa är väldigt olika.

Hur länge är en hund dräktig? - symptom & förlopp

Hur kan man då märka att tiken är dräktig? Jo, det finns en hel del tecken du kan leta efter om du misstänker att din hund är med valpar.

De första dräktiga veckorna
Tikens humör

Ofta kan man märka skillnad i tikens temperament, direkt efter en lyckad parning. De blir lugnare, allvarligare och kan uppfattas som lite sorgsna.

Ljusröda spenar

När en tik blir dräktig för första gången, kan man tydligt se en skillnad i spenarnas färg som då blir mer ljusröda.

Förändrat mat-intresse

Efter ett par veckor är det vanligt att tikens matlust minskar, och hon kan bli illamående.

golden retriever
Nästan halvvägs
Ultraljud

Från vecka fyra kan man göra ultraljud för att se efter om det finns några valpar i magen. Redan då kan man se valparnas hjärtverksamhet. Dock är det ännu inte möjligt att se hur många valpar det är. Det händer också att tikar som visar valpar vid den här tiden, förlorar dem innan dräktighetstidens slut. Fostren kan dö och lösas upp inne i livmodern till den femte dräktighetsveckan.

Magens form 

När man kommit till vecka fem kan man ofta se att hunden är dräktig på magens lite rundare form, men detta syns olika tydligt på olika raser. Ett smart tips är att få tiken att ställa sig på bakbenen, då brukar man kunna se lite lättare. Magen blir sedan rundare och rundare ju längre tiden går.


De sista dräktiga veckorna 
Röntgen

I sjätte veckan kan man se fostrens skelett med hjälp av röntgen, och det går då alltså att se hur många valpar tiken väntar. Dock går det inte att se något mer om hur de mår.

Fosterrörelser

När man nått vecka sju kan man börja ana små fosterrörelserna därinne. Om du lägger handen på tikens mage kan det kittla till i handflatan.

Lugnare tempo

De allra sista veckorna är det vanligt att tiken är trött och vill ta det väldigt lugnt. Det är viktigt att du ser till så att du ordnat en trygg och lugn plats till tiken där hon kan börja förbereda sig för valparnas ankomst.

goldenvalpar - hur länge är en hund dräktig
Bilden kommer från djurdrömmar.se

Valparnas första veckor

När valparna sedan väl kommit är det viktigt att lämna den nyblivna mamman ifred. Lita på att hon vet exakt vad hon ska göra. Det du kan göra för att hjälpa till är att fixa en så kallad ”valp-låda”, dvs en liten inhägnad med låga, men ändå tillräckligt höga kanter för att valparna inte ska kunna ta sig ut. Bädda med något mjukt där tiken kan ligga när valparna diar, och ett hett tips är att täcka lådans botten med tidningspapper.

Låt sedan mor och valpar sköta sig själva, men se till att byta tidningspapper så att lådan hålls torr och varm.

Allt eftersom valparna blir äldre utvecklas alla deras sinnen, och de blir mer och mer världsvana. När de sedan blivit åtta veckor är de redo att flytta från mamma och syskon till sina nya familjer.

valpar

Hur länge är en hund valp?

Det är inte helt lätt att säga hur länge en hund är valp, det är mycket som spelar in. Och som så mycket annat är det även ganska så individuellt. Man brukar säga att små hundar blir vuxna fortare, vilket helt enkelt beror på att deras tillväxtperiod är kortare än de stora hundarnas. Men även ras och genetik är faktorer som har stor betydelse.

En hund går in i sin första tonårsfas när den blir könsmogen, vilket den blir när den är runt 6-12 månader gammal. Men exakt när ”tonåren” infaller varierar alltså mellan raserna. För småhundar sker det tidigare, för stora senare. För de riktigt stora hundarna kan tonåren starta först när de blivit 1-1,5 år.

Tonårsfasen brukar vara avklarad när hunden är mellan 18 månader och 2 år gammal. Och det dröjer sedan ungefär ett år innan man brukar säga att hunden är ”vuxen”. När hunden blivit tre år är både den fysiska och psykiska könsmognaden helt färdig, och har du sett till att träna och knyta an till din hund är det nu det härliga börjar!

Informationen kommer från SSK.se och Moderna Djurförsäkringar, där kan du även läsa mer om hundars dräktighet. På Djurlandet.nu och My Animals kan du läsa allt om valpåren.

vår blogg har vi samlat en massa information om allt som har med hundar att göra. Där kan du läsa mer om de mest barnvänliga hundraserna, få tips på de bästa hundleksakerna, och få koll på vilka hundraser som är mest allergivänliga!

Glad mamma kramar sitt barn

Yepstr - Sveriges tryggaste app för barnpassning

Tonårig flicka planterar växter

Få hjälp i trädgården smidigt via Yepstr

Kvinna leker med två hundar

Hitta en hundvakt i ditt kvarter via Yepstr

Tonårig tjej läser läxor åt en yngre flicka

Läxhjälp tryggt och enkelt via Yepstr

Tonårig tjej serverar mat på en fest

Boka festhjälp via Yepstr

Tonårskille skakar hand med medelålders man i en trädgård

Få hjälp med måla och bygg via Yepstr

Tonårig tjej jobbar med kundservice på ett kontor

Prisvärd hjälp för företag via Yepstr

Person utforskar jobb på Yepstr-appen

Hitta extrajobb via Yepstr

Ta uppdrag från dina grannar, lås upp företagsjobb, tjäna pengar och bygg ditt CV.
Dela artikeln:

Fler artiklar inom

Inga liknande artiklar