background-shape

Kaffe gravid

Är det okej att dricka kaffe när man är gravid?

Undersökningar visar att svenskar dricker i snitt 3,2 koppar kaffe om dagen, per person. Faktiskt är det så att en mycket stor andel svenskar upplever att kaffe är så nödvändigt för att ens fungera i vardagen, att de inte kan tänka sig att vara utan. Det är därför kanske inte konstigt att kvinnor ibland upplever det vara en utmaning att ändra sina kaffevanor under en graviditet. Men måste du verkligen sluta dricka kaffe när du blir gravid? Och hur påverkas egentligen en gravid kvinna av att dricka kaffe? Här reder vi ut hur det egentligen ligger till.

Om du eller din arbetsgivare vill veta mer om vår lösning, kontakta oss gärna!

Kaffesuget kan förändras när du blir gravid

En kvinnas kropp befinner sig i konstant förändring under en graviditet. Förändringarna som sker är fysiska, mentala såväl som emotionella. En av de vanligaste förändringarna sker i smaksinnet och ibland även doftsinnet. Helt plötsligt kan du uppleva att livsmedel som du tidigare älskat inte alls smakar gott – eller att du får starka cravings efter till exempel en viss frukt.

En smak som kan förändras när du blir gravid är just kaffe. Många kvinnor upplever faktiskt att kaffesuget försvinner helt när de blivit gravida, eller att det plötsligt smakar illa fast suget finns kvar. Hör du till den gruppen av kvinnor så har du nog lättare att avstå från kaffet på morgonen och till fikastunden. Men det är också vanligt att suget efter de där dagliga kaffekopparna är precis lika stort som det varit innan graviditeten. Då kan det kännas som en riktig utmaning att behöva ändra vanorna vad gäller ditt dagliga kaffeintag.

Kan barnet påverkas av kaffe när man är gravid?

Hur kan kaffe påverka en graviditet?

När man talar om kaffe och graviditet så handlar det egentligen om ämnet koffein. Många människor upplever att koffein ger en energikick och hjälper till att öka förmågan att fokusera. Men det är också så att koffein höjer både puls och blodtryck – något som bör undvikas när du är gravid. Dessutom fungerar det vätskedrivande och kan leda till uttorkning.

Det finns många internationella studier som visar på att risken för missfall ökar om du som gravid dricker stora mängder kaffe. Det är något som har varit känt sedan länge. En extra stor risk löper de kvinnor som redan har en minskad fertilitet, vare sig det handlar om ålder eller medicinska orsaker. Men nyare studier har även visat på att kaffe är relaterat till hämmad tillväxt hos foster – eller som den medicinska termen heter – SGA (Small for Gestational Age). Barn med låg födelsevikt relaterat till graviditetslängden löper en högre risk för övervikt och kardiovaskulära sjukdomar i vuxen ålder. Exempel på dessa sjukdomar är bland annat diabetes och hjärtinfarkt. 

Livsmedelsverkets rekommendationer har förändrats

Länge har det generella rådet som gäller för kaffe och graviditet, varit baserat på den forskning som visar på att ett högt koffeinintag kan öka risken för missfall. Då var rekommendationen att det maximala intaget av koffein inte skulle överstiga 300 mg/dag. Livsmedelsverket har dock under 2020 ändrat de rekommendationer som tidigare har gällt. De nya råden är bland annat baserade på den stora studie som Sahlgrenska Akademin tagit fram i samarbete med norska Folkehelseinstituttet. Man vet nu att ett foster påverkas av koffein redan vid ett intag över 200 mg/dag när du är gravid.

Hur mycket kaffe kan en gravid kvinna dricka per dag?

Att undvika koffein och kaffe helt när du är gravid är givetvis det allra säkraste. Men har du ett väldigt stort kaffesug kan du istället begränsa mängden kaffe per dag. Livsmedelsverkets rekommendation är att gravida kvinnor bör dricka maximalt 2–3 koppar bryggkaffe per dag à 1,5 dl. Det motsvarar ungefär fyra koppar svart te på 2 dl/kopp.

Någonting som du behöver ha i åtanke är dock att den rekommenderade mängden koffein inte endast gäller kaffe, utan det samlade intaget per dag. Koffein finns nämligen i fler livsmedelsprodukter än kaffe och te. Till exempel förekommer det både i energidrycker, vissa kosttillskott, läsk, en del läkemedel och i mörk choklad.

Kaffe som gravid bör drickas i moderation

Kan man dricka koffeinfritt kaffe som gravid?

Ett alternativ till vanligt kaffe när du är gravid, är att istället börja dricka koffeinfritt kaffe. Det engelska ordet “decaf” är egentligen en mer rättvis benämning, då det faktiskt finns koffein även i ett så kallat koffeinfritt kaffe. Skillnaden är dock att halterna knappt motsvarar en tjugondel av mängden koffein som finns i vanligt kaffe. Du kan därför med gott samvete dricka flera koppar koffeinfritt kaffe om dagen, utan att oroa dig för barnets hälsa.

Olika typer av kaffe innehåller olika mycket koffein

När du är gravid kan det vara bra att veta att koffeinhalten även är olika hög i olika sorters kaffe. Själva kaffebönorna innehåller samma halter, men olika mängd koffein utvinns beroende på hur kaffet bryggs. Här är några exempel:

  • Vanligt bryggkaffe, normalstarkt: ca 120 mg/kopp (1,5 dl)
  • Enkel espresso: 50 mg/shot (2,5 cl)
  • Dubbel espresso: 100 mg/shot (5 cl)
  • Cappuccino: 100 mg/kopp (1,5 dl)
  • Caffe latte: 100 mg/glas (2,5 dl)

Är det farligt att dricka kaffe när man ammar?

I jämförelse med när du är gravid, så påverkas barnet inte lika mycket om du dricker kaffe under perioden du ammar. De koffeinhalter som överförs via bröstmjölken är nämligen mycket små. I vissa fall kan dock barn påverkas av att mammans koffeinintag har varit mycket högt under amningsperioden. Till exempel har det visat sig kunna påverka barnets humör och sömn, men även leda till rastlöshet, oro och kolikbesvär. Det kan också finnas ett samband mellan låg mjölkproduktion, samt upprepade bröstinfektioner och koffein.

Därför kan det ändå vara klokt att begränsa ditt intag av kaffe något, liksom andra livsmedel som innehåller koffein, även under tiden du ammar ditt spädbarn. Om du håller dig till två koppar om dagen så vet du att ditt intag är på den säkra sidan och du kan med gott samvete njuta av kaffet. För det är ju trots allt så att kaffe ibland kan vara en riktig räddare i nöden. Kanske extra mycket under de där första spädbarnsåren, när sömnlösa nätter tenderar att höra till vardagen.

Om du eller din arbetsgivare vill veta mer om vår lösning, kontakta oss gärna!

Vill du läsa om det omtalade godiset lakrits och hur det kan påverka fostret?

tag