Jobba med barnpassning

Att jobba som barnvakt är sannolikt ett av de roligaste extrajobben som finns. Du får helt enkelt betalt av att leka, busa och ta hand om barn. Och samtidigt som du tjänar pengar bygger du också upp ditt CV med massor av erfarenhet inför framtiden. Visst låter det bra? 

Vad gör en barnvakt?

En barnvakt tar helt enkelt hand om andras barn. Oftast rör det sig om några timmar på eftermiddagen och/eller kvällen. Exakt hur arbetspassen brukar se ut skiljer sig från familj till familj, och beror på vad föräldrarna önskar hjälp med. Kanske vill de att du hämtar barnen på förskolan/skolan, låter dem leka i en park och sen går hem för att ge dem mellanmål? Eller så kanske en ensamstående mamma är bortbjuden en kväll och behöver någon som kan hoppa in och hålla i fredagsmyset till barnen. Aktiviteterna brukar avgöras av barnens ålder men är överlag enkla och innebär till exempel att ta fram lite mat som föräldrarna förberett i kylen. 

Hur får man jobb inom barnpassning?

Man kan säga att det finns två vägar att gå för att hitta uppdrag. Antingen via en agentur eller plattform, eller också hittar du en annons i tidningen, på anslagstavlan i matbutiken eller på något annat ställe där familjer kan ha annonserat om hjälp. Det som skiljer de två alternativen åt är att i det första alternativet har företaget hand om det mesta som rör kontakt med familjen, lön, skatt, försäkringar med mera. I det andra alternativet sköter du allt sådant själv. 

För mer tips och råd om hur du ska göra för att få ett jobb inom barnpassning: kolla in vår guide

Vad tjänar en barnvakt?

Detta varierar och beror bland annat på ålder och erfarenhet, vilken tid på dygnet man arbetar, samt hur många barn man ska passa samtidigt. Men runt 100-140 kr/tim brukar vara någon form av standard om man jobbar via en agentur eller Yepstr. Dock är bra att veta att om du är kopplad till en agentur är det dem som bestämmer din lön. Hos Yepstr är det du och din kund (familj) som kommer överens om ett belopp som känns bra för båda. Så där har du möjlighet att själv påverka vad din exakta lön blir. 

För dig som vill ha hjälp med barnpassning

Att hitta en barnvakt till sina barn är inte det lättaste. Det handlar ju trots allt om att låta någon ta hand om det finaste man har. Oavsett vilken väg du väljer att gå (ta kontakt med en person direkt eller använda dig av en tjänst) så är det viktigaste att du kan känna dig trygg med din barnvakt. Om du har tid och möjlighet är vårt råd att träffa några kandidater för en intervju. Och sedan välja den du känner mest förtroende för och som du tror kommer passa bra ihop med dina barn. 

Vad kostar barnpassning?

Priset för en barnvakt varierar och beror på vem du anlitar. En person på 20 år som har några års erfarenhet kostar mer än en barnvakt på 15 år utan erfarenhet. 

Hos barnvaktsagenturer kan du få en barnvakt från 149 kr/tim efter RUT-avdrag. Hos Yepstr ligger timkostnaden för en barnvakt från 75 kr/tim efter RUT-avdrag. Varför Yepstr är så mycket billigare beror på vår helautomatiserade lösning. Istället för att personal ringer runt och försöker koppla ihop barnvakt med kund manuellt – vilket sker hos agenturer – sköts det helt automatiskt hos Yepstr. Dock är det viktigt att nämna att barnvaktens lön ligger på samma nivå som hos agenturerna. 

Från vilken ålder kan man ha barnvakt? 

Ja, när är det helt enkelt okej att börja använda sig av en barnvakt? Alla barn är olika, med olika intressen och personligheter. När ditt barn att redo för att lämnas bort är bara du som kan avgöra – för det är du som känner den lilla personen bäst. I vår guide kan du läsa mer om vad man ska tänka på när det gäller barnpassning av barn från spädbarnsåldern och uppåt. 

Barnpassning nära dig

Vem drömmer inte om en härlig person rätt över gatan som kan hoppa in när din tid inte räcker åt? Men hur hittar man dessa? Kanske via en lapp i affären, eller så kan du använda dig av en agentur eller plattform. Yepstr har flest barnvakter i hela Sverige, så chansen är stor att du hittar någon i ditt närområde via deras app. De flesta agenturerna försöker också para ihop barnvakter med familjer som bor i samma område, men dessa fokuserar oftast på storstäderna, såsom Stockholm, Göteborg och Malmö.